Η UMD αντιτίθεται στην κατάργηση της εγγραφής Μακεδονικού Πολιτιστικού Φορέα από ελληνικό Υπουργείο

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) αντιτίθεται στην βιαστική ανάκληση της εγγραφής της ΑΜΚΕ Μακεδονική Κίνηση για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (το ελληνικό Υπουργείο), μόλις τρεις ημέρες μετά την χορήγηση της επίσημης εγγραφής.

Ο σκοπός της οργάνωσης Κρστε Μισιρκοβ είναι να προωθήσει την μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό πολιτισμό στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και να συνηγορεί κατά τον εν εξελίξει και αναγκαστικό εξελληνισμό της μακεδονικής μειονότητας εκεί.

Η UMD θεωρεί ότι η ανατροπή στην απόφαση του ελληνικού Υπουργείου έχει έναν παράλογο εξορθολογισμό. Όπως δηλώνει ο δήμαρχος της Αριδαίας, Χρήστος Μπάτσης στη σελίδα του στο Facebook: «υπήρξε εξαπάτηση του Υπουργείου και η απόφαση πρέπει να ακυρωθεί, επειδή δεν πρέπει να χρηματοδοτηθεί μια ΑΜΚΕ που δεν αγαπά το Έθνος ή την Ελλάδα». Είναι μεροληπτικό και άδικο να διαμορφώνεται η άποψη ότι απλώς και μόνο επειδή η Μακεδονική μειονότητα  επιδιώκει να καλλιεργήσει τη γλώσσα και τον πολιτισμό της, για αυτόν τον λόγο δεν είναι πιστή στο ελληνικό κράτος.

Η αρχική έγκριση του Ελληνικού Υπουργείου και η ξαφνική ανάκληση της εγγραφής του φορέα Κρστε Μισιρκοβ εμποδίζει τη Μακεδονική μειονότητα να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά της. Δείχνει ότι η Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως δεύτερης κατηγορίας πολίτες, παρότι που εχουν γεννηθει και είναι νόμιμα Έλληνες πολίτες που δικαιούνται ίσα δικαιώματα. Η UMD επικρίνει το γεγονός ότι το Ελληνικο Υπουργειο υπέκυψε στην τοπική πολιτική πίεση να ακυρώσει την εγγραφή του φορέα, σε αντίθεση με την εκφρασμένη προστασία των μειονοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο.

Πρόσφατα, η UMD δημοσίευσε μια έκθεση με τίτλο “Εξάλειψη των εθνικών, γλωσσικών και θρησκευτικών διακρίσεων κατά της Μακεδονικής μειονότητας στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα για την εξασφάλιση της επιτυχούς εφαρμογής του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών A/RES/74/165”, τονίζοντας τις διακρίσεις εις βάρος της Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα και ζητώντας κυβερνητική υποστήριξη για την αύξηση της προσβασιμότητας στη μακεδονική γλώσσα και τον πολιτισμό της.

Το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 18 Δεκεμβρίου 2019, “Αποτελεσματική προώθηση της Διακήρυξης για τα δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε εθνικές ή εθνοτικες, θρησκευτικές και γλωσσικές μειονότητες (A/RES/74/165)”, ενθαρρύνει όλες τις χώρες να εργαστούν για τον τερματισμό των διακρίσεων κατά των μειονοτήτων. 

Η UMD καλεί συνεπώς το Ελληνικό Υπουργείο να επανεξετάσει τη θέση του και να αποκαταστήσει δικαίως την εγγραφή του φορέα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα των μειονοτήτων.

Previous UMD Australia and Peos Estate Winery Announce Partnership

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved