78 Години од депортацијата на еврејската заедница во Македонија

На 11 март 2021 година се одбележуваат 78 години од депортацијата на 98% од Евреите од Македонија во нацистички логор за истребување.

Бугарската нацистичка армија насилно исфрли 7.144 Евреи од нивните домови во Скопје, Битола и Штип во 1943 година и ги испрати во транзитниот камп во Тутунскиот комбинат во Скопје, од каде што беа испратени во Треблинка. Ниту еден од нив не преживеа.

Ова е потресен дел од македонската историја, којшто никогаш не треба да се заборави.

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) ја повикува сегашната бугарска влада официјално да ја признае улогата што Бугарија ја играше за време на нејзината окупација на Македонија во Втората светска војна и да му даде официјално извинување на еврејскиот народ и на Македонија.

Во отворено писмо до Бугарија во декември 2020 година, еврејската заедница во Македонија рече:

„Јавно ја повикуваме Владата (или официјално избраните политички власти – премиер, претседател, претседател на парламентот) на Република Бугарија да се соочат со вистината за холокаустот против Евреите на окупираните територии за кои про-нацистичката влада во Кралството Бугарија во тоа време беше директно одговорна и да се извини и да прифати одговорност.

„Колку побрзо демократска Република Бугарија се соочи со болните и мрачни моменти од своето минато, помирувањето ќе биде можно, бидејќи негирањето на злосторствата е првиот чекор кон нивното повторување“.

Македонската влада направи голем напредок во зачувувањето на историјата на македонските Евреи со отворањето на Меморијалниот центар на холокаустот во март 2011 година, еден од најголемите споменици и музеи на холокаустот во светот.

ОМД и Фондот за холокауст на Македонија започнаа стратешко партнерство и заедничка иницијатива за меморија на холокаустот во 2018 година, со цел заштита и унапредување на традициите и културите на македонската еврејска заедница.

Значаен чекор кон соочување со нејзиното про-нацистичко минато е сегашните бугарски лидери да го изразат својот длабок срам за извршените злосторства и да ги препознаат научените лекции од нив. Формалното извинување, по 78 години, е одамна потребно.

Previous Соопштение на ОМД за Пописот на Населението во Македонија

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved