ОМД: Македонија треба да се повлече од апсурдните преговори за името

Во рамките на 69-тото Генерално собрание на Обединетите нации оваа недела, Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечкиот глас на Македонците во странство, го повикува македонскиот претседател Ѓорге Иванов формално да го информира Советот за безбедност и Генералното собрание на Обединетите нации за време на неговиот говор дека Македонија ќе се повлече од овие фарса преговори за името. ОМД недвосмислено верува дека се додека Македонија не превземе ваков чекор, елементите на меѓународната заедница ќе продолжи да му се закануваат на идентитет и правото на национална држава на Македонија како преговарачки и ирелевантни. Тие не се ниту едното, ниту другото.

По 8 години на непопустливост на интеграцијата на Македонија во НАТО и ЕУ, во голем дел поради противењата на Грција за името на Македонија и последните бугарските разговори за т.н. “добрососедски” односи, ОМД не гледа никаква корист кои произлегуваат од продолжување на овие бесмислени размислувања.

Македонија е признаена од страна на повеќе од 135 земји низ целиот свет. Овие преговори за името се неприфатливи за долгорочно подобрување на Република Македонија. Наместо тоа, македонското раководство треба да ја рефокусираат својата енергија на проширување и изградба на подлабоки врски со земјите што сакаат да се вклучат во продуктивни односи, кои ја зајакнуваат економијата и безбедноста. ОМД смета дека иднината на Македонија лежи во своите дејствија и не можеат да бидат преговарани ниту диктирани со економски заплашување на што бевме сведоци во текот на изминатата деценија. Македонија треба достави официјално барање на Советот за безбедност и Генералното собрание на ОН да гласаа за промена на употребата на “Поранешната Југословенска Република Македонија”, во Обединетите нации во “Република Македонија.”

На 5 септември 2014 финалното коминике на НАТО и понатаму го оправдува неоспорно образложението на повикот на ОМД врз претседателот Иванов, премиерот Никола Груевски и лидерите во Македонија. Денес, повеќе од кога било, е очигледно дека западниот пристап кон меѓународното право е лицемерно и себично во однос на пресудата на Меѓународниот Суд за Правда каде се фаворизира приемот на Македонија во НАТО. Со задоволување на грчките и бугарските националистички агенди, НАТО сади семиња на нестабилност и ги расипува демократските вредности што толку цврсто ги држи. Бесрамната политика на НАТО “бутнете ги под тепих” во однос на ова прашање, ја слабее колективната безбедност на Алијансата и само ја поддржува руската агендата да ги сврти членките на НАТО / ЕУ едни против други. ОМД смета дека добрососедските односи се двонасочна улица, не можете да бидете добар сосед ако одбиета да ги признаете правата на вашиот сосед за самоопределување и идентитет, ниту пак ќе е оправдано да ја поткопувате неговата куќа.

ОМД ја повикува македонската влада, и политичката опозиција, кои одбиваат да се вратат во Парламентот (со тоа го отуѓуваат гласот на голем дел од населението на Македонија), за да ги забрзаат напорите за реформирање Македонија, и зајакнување на нацијата како економски така и политички. Македонија не треба да им обезбеди на своите неискрен и силеџиски соседи, Грција и Бугарија, оправданоста за континуирано користење на изговорот ” види Македонија не може ниту да си ги реши домашните проблеми.”

ОМД потврдува дека македонските граѓани се приоритет, животот и крвта на нацијата, а не ситни интереси на неколкумина. ОМД ги повикува македонските политички и граѓански лидери да се фокусираат на борбата против корупцијата, рехабилитација на скршениот судскиот систем, како и обезбедување на целосна слобода на медиумите. ОМД смета дека Охридскиот рамковен договор, предизвика де-факто сегрегација на македонското општество, а Владата и нејзините коалициски партнери треба да сторат повеќе за десегрегација овој вештачки јаз со цел да се изгради просперитетно мултикултурно општество.

По 23 години независност, ние никогаш не сме биле повеќе убедени за потребата да се обединиме и да работиме заедно за да им се помогне на македонските граѓани и на сите Македонци, каде и да се, да се изгради уште посилна и попросперитетна македонската татковина. Македонците се одговорни еден за друг, и само преку заедничка одговорност и отчетност можеме да се осигура дека иднината на Македонија е светла и сигурна.

Previous Реакција на ОМД околу изјавата на новоназначениот Американски Амбасадор

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved