ОМД жали за смртта на конгресменот Алси Хејстингс, пријател на Македонија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е тажна поради веста за смртта на нашиот пријател, конгресменот Алси Хејстингс од Флорида, кој почина на 84-годишна возраст од рак на панкреасот.

Конгресменот Хејстингс се истакна како адвокат, активист за граѓански права, а потоа и член на Конгресот. Служејќи 15 мандати, г-дин Хејстингс беше истакнат борец за човекови права и права на малцинствата, беше првиот Афро-Американец што служеше од Флорида по периодот по Граѓанската војна, првиот Афро-Американец што беше претседател на Американската Хелсиншка Комисија и првиот и единствен Американец кој некогаш служел како претседател на парламентарното Собрание на Организацијата за безбедност и соработка на Европа (ОБСЕ).

Лидерството на конгресменот Хејстингс никогаш нема да биде заборавено од ОМД и од македонската заедница во Америка. Тој стоеше заедно со Македонија кога други тоа го избегнуваа. Беше основач на пратеничката група во Конгресот за поддршка на Македонија и на американците со македонско потекло, група која што овој месец одбележува десет години постоење и поддржувач на членството во НАТО. Беше силен поборник за човековите права на македонските малцинства во Албанија, Бугарија и Грција преку својата работа со американската Хелсиншка комисија.

Бог да го прости!

Previous UMD Saddened by Passing of Macedonia Caucus Founding Member Rep. Alcee Hastings

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved