ОМД го поздравува создавањето на Меѓународното македонско лекарско друштво (ММЛД)

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) денеска го поздрави создавањето на Меѓународното македонско лекарско друштво (ММЛД). ММЛД беше основанo во септември ова година од страна на двајца истакнати членови на македонската дијаспора, д-р Зоран Бечваровски од Сиднеј (Австралија) и д-р Борис Каранфилов од Колумбус, Охајо (САД).

“Наша должност како македонската дијаспора е да помогнеме, на било кој начин, и да придонесеме во подобрувањето на условите на Македонците ширум светот, било да е тоа во однос на надворешната политика или медицината па така што предвидените активности на ММЛД се извонредни и ОМД им посакува се најдобро,” истакна претседателот на ОМД, Методија А Колоски. “Ги поздравувам и поддржувам д-р Бечваровски и д-р Каранфилов во своите напори, и ги повикувам сите останати лекари од македонско потекло да му се приклучат на ММЛД.”

ММЛД е растечка организација на медицински ентузијасти и здравствени професионалци посветени на промоцијата и подобрувањето на здравјето и благосостојбата на локалната заедница, со посебен осврт кон потребите на македонската заедница. Целите на организацијата се промоција на професионалните стандарди на своите членови, обезбедување форум за професионална и социјална размена меѓу членовите и континуирана медицинска едукација, итн.

Македонскиот Министер за здравство Николов Тодоров како и почесниот Шокет Меселман при Парламентот на Нов Јужен Велс во Австралија им оддадоа признанија за воспоставувањето на ММЛД.

Previous UMD Applauds the Establishment of the International Macedonian Medical Society (IMMSOC)

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved