ОМД ги поздравува и подржува активностите за ослободување на неправедно осудените за протестите од 27 Април 2017

Протестите кои доведоа до немилите настани во Собранието на Република Македонија од 27 Април 2017 имаат длабока политичка позадина која сега после четири години е недвосмислено јасна. Неоснованите обвиненија за тероризам и селективните помилувања кои ги следеа мотивирани од долна политичка агенда, се црна дамка врз владеењето на правото и се директен напад врз универзалните демократски и морални вредности. Правда за неосновано обвинение за тероризам морa да дојде час побргу бидејќи е неопходно за запирање на длабоките поделби во македонското општество и за враќањето на довербата во институциите и демократските принципи.

ОМД, со загриженост, го следи селективниот однос на евроатланските партнери и негирањето на постоење на политички затвореници во Македонија.

Вчерашните масовни протести во Скопје се почеток на еден процес кој мора да кулминира со враќање на правдата, достоинство и разумот во македонското општество. Процес кој има целосна подршка од Обединета Македонската Дијаспора.

Previous UMD Expands; Appoints Boston and Miami Chairs

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved