ОМД Генерација М Ги Бранат Правата на Македонските Малцинства во Балканот

Младите лидери на Обединетата македонска дијаспора поднесоа официјален поднесок до Обединетите нации. Тимот повикува на радикална акција за справување со угнетувањето врз македонските малцинства, особено во Грција и Бугарија.

 

Извештајот на Обединетите нации, Елиминација на нетолеранцијата и дискриминацијата заснована врз религија или верување и постигнување на целта 16 за одржлив развој (SDG 16) упати повик за докажување во јуни 2020 година.

 

Лидерите на Генерација М, младите претставници на ОМД, подготвија извештај во кој се потенцирани системските, историските и тековните причини и ефекти на угнетувањето во Грција и Бугарија. Социјалните медиуми се критичен фактор за „тролање“ додека и пропагираат говор на омраза поддржан од официјален владин расизам.

 

Во ноември, високи владини претставници како бугарскиот премиер Бојко Борисов и бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов јавно тврдеа дека нема македонско малцинство во нивната земја. Бугарскиот министер за надворешни работи Екатерина Захариева изјави дека Македонците не се ништо друго освен западни Бугари.

 

Извештајот на ОМД повикува на поголеми меѓународни напори за справување и осуда на случајниот културен говор на омраза засилен со дискриминација одобрена од државата.

 

Тимот ги зацврсти своите истражувања и поднесоци со формално писмо до државниот секретар на САД, Мајк Помпео, за прашањата на верската слобода преку Тркалезната маса на меѓународната верска слобода. Дваесет верски лидери, вклучувајќи го Владиката Агатангел, го потпишаа писмото испратено минатиов месец.

 

Оваа година ОМД стана член на Коалицијата „Гласови на слобода на Интернет“, која признава дека слободата на Интернет е следната граница на работата за човекови права.

 

Мето Колоски, претседател на ОМД, рече:

 

„Застапувањето на правата на сите Македонци, каде и да се во светот, е причината што ОМД постои. Реалноста е дека не сме имале ресурси од секогаш за да постигнеме глобална поддршка за справување со маките на Македонците, особено во Грција и Бугарија.

 

„Горди сме на тоа што нашите помлади лидери го преземаат водството пред ова; искористување на ново будење за да се уништи нетолеранцијата. Само затоа што одвратната омраза е стара, не значи дека треба повеќе да се толерира. Соработувајќи со Обединетите нации и други глобални организации, ги зголемуваме напорите да кажеме „не“ на омразата.

 

„Во текот на наредната година, ќе работиме со глобални партнери, вклучувајќи ги Обединетите нации, за справување со дискриминацијата и расизмот во време кога анонимното тролање и ботовите прават да биде премногу лесно за да се исфрли омраза. Уште позагрижувачка е систематската цензура и дискриминација на македонското малцинство во Бугарија и Грција од страна на нивните влади.“

 

Стефани Таскова Митева, претседател на Австралиски операции на Генерација М, рече:

 

„Време е овие држави да имаат одговорност и време е конечно да им се даде глас на Македонците кои што се замолчени премногу долго.“

 

„ОМД, а особено нашите млади македонски лидери од Генерација М, продолжуваат да остануваат посветени и упорни во застапувањето за македонската кауза.“

 

„Владините и невладините институции, граѓанското општество и платформите за социјални медиуми имаат должност да создадат безбеден простор за активистите за човекови права, особено во земјите со дискриминаторска политика кон малцинствата.“

 

„Но, ние мора да имаме поддршка од нашата заедница, затоа што младите се залагаат за нашата заедница. Треба да ги зголемиме двојно нашите напори за собирање средства и да се справиме со ова челно.“

 

Белешки:

 

За ОМД:

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е водечка меѓународна невладина организација која ги промовира интересите и потребите на Македонците и македонските заедници ширум светот.

 

Прочитајте го целиот извештај: Елиминација на нетолеранцијата и дискриминацијата на македонските верски малцинства во Бугарија и Грција и постигнување на целта 16 за одржлив развој (SDG 16)

 

Писмо до државниот секретар на САД Помпео: тука.

 

Поддржете ја нашата мисија

Потребна ни е ваша помош за финансирање на нашето истражување и образовно застапување. Ние би ја ценеле секоја поддршка што би можеле да ја дадете.

 

Приклучување кон ОМД / обновување на членството во ОМД: http://bit.ly/UMDMembership

 

Донации: http://bit.ly/DonatetoUMD

 

Канадски донатори / членови: http://bit.ly/CanadaMacedonians

 

КОВИД-19 Врска за донација: https://bit.ly/GiveNowtoUMD  

 

Станете месечен одржувач на ОМД: https://bit.ly/UMDMonthlyDonations

Previous UMD’s next-gen leaders defend minority rights in the Balkans

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved