ОМД бара сеопфатна македонска стратегија за КОВИД-19

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) ја изразува својата вистинска загриженост за доцнењето во набавката на вакцините КОВИД-19 за Македонија. Земјата допрва треба официјално да ја обезбеди првата доза вакцина КОВИД-19 за нејзиното население од над 2,1 милиони луѓе.

Македонија се надева дека ќе добие 840 000 дози на вакцини овој месец според шемата предводена од Светската здравствена организација за помош на посиромашните земји. Покрај тоа, таа се потпира на издвојувања од други земји, како што е донирањето на 8.000 дози на вакцини, штотуку примени од Србија. Некои вакцини исто така се очекува да пристигнат во Македонија подоцна во 2021 година преку Европската унија. Владата на Зоран Заев побара помош од соседите Албанија, Бугарија, Грција и Србија, заедно со Полска и Унгарија.

Минатата година ОМД донираше 50 000 американски долари преку својата кампања Заедно од Дома на младинската програма на ОМД Генерација М за поддршка на развојот на клиниките за КОВИД-19, со уште 50 000 УСД во тек за првиот квартал од 2021 година. Членовите на ОМД со медицинско искуство ја понудија својата поддршка на македонските институции. Има многу работа, но македонската влада продолжува да потфрлува во својата одговорност за стратешко планирање за изнаоѓање и доставување на дози на вакцини на своите граѓани.

Стојан Николов, претседавач на Бордот на ОМД, рече:

„Секоја земја се бори со КОВИД-19. Она што е јасно е дека оние што сега гледаат нагорна насока, имаат воспоставена сеопфатна стратегија веќе неколку месеци. Клучна компонента на ова е обезбедување програма за породување и вакцинација за да се победи COVID-19.

„Ситуацијата во Македонија е длабоко разочарувачка. Со вртоглаво зголемената стапка на смртност, треба да се постават сериозни прашања за тоа како е дозволено ситуацијата во Македонија да заостанува толку многу зад остатокот од Европа.

„Како глобална група за застапување, ОМД работеше со партнери низ целиот свет. Од прва рака видовме различни реакции на пандемијата КОВИД-19. Разочарувачки е што Македонија, преку несоодветно лидерство и недостаток на стратегија, е на дното на листата.

„Постојат безброј работи кои треба да се направат повеќе за да се спасат и заштитат животи. Тоа започнува со транспарентно признавање на неуспесите досега, и јасен и план за приоритетите за делување во иднина“.

Previous Macedonians promoting Dalvina wine and Strumka beverage – Made in Macedonia

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved