Лу Влашо ќе добие награда од ОМД

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) има задоволство да објави дека Лу Влашо, истакнат Американец од македонско наследство и почесен конзул на Република Македонија за САД, ќе му биде врачена Глобалната ОМД награда за македонското наследство во јавни услуги на својата Гала за 10-годишнината на ОМД која ќе се одржи на 18 октомври 2014 година во Капитал Хилтон во Вашингтон.

Кликнете ТУКА за да купите влезници за Галата на 10-годишнината на ОМД.

“Лу е одличен граѓанин кој има направено витален придонес кон македоснката кауза, и го има посветено својот живот во служба на општеството”, рече Ко-основачот, претседателот на Советодавниот совет, и заменик-претседателот на ОМД Александар Митрески. “Кога јас прв пат го запознав Лу, бев обземен од страна на неговата заразна страст за Македонија, неговиот позитивен став и подготвеност да помогне. Тој застана од страна на ОМД кога беше млада организација, и несебично придонесуваше за тоа да стане водечка организација во светот за Македонците.”

Претседавачот на ОМД Стојан Николов понатаму додаде: “Лу покажа пример за јавна служба и водство во сè што е вклучен, и неговата неуморна работа покажува скромност и благодарност која ја има кон подобрување на заедницата и исто така важната улога која тој ја има и продолжува и понатаму во улогата на помагање на другите.”

“Не можам да бидам повеќе почестен со оваа награда од ОМД, организација, за која имам длабока почит и восхит, која има работено да ги обедини нашите луѓе и успешно се залага за Македонија откако беше основана во 2004 година”, рече Лу Влашо. “Мојот ангажман и посветеност на македонската кауза е вкоренето во воспитувањето кое го добив од моите два работливи и страсни родители кои емигрирале во оваа голема земја за подобри можности за нивните семејства.”

Тој заклучи, “Оваа награда ме почести, но исто така и моите родители, мојата сопруга и целото мое семејство, кои сесрдно ме поддржуваа во текот на годините за да и се помогне на Македонија.”

“Лу е голем ментор и колега за мене, и на ОМД во текот на годините, и неговите бројни достигнувања се пример за неговата посветеност и упорност која тој продолжува да ја собира од неговата љубов кон Македонија”, рече ко-основачот и претседател на ОМД Методија Колоски А. .

Ако сакате да понудите порака за честитки за Лу и / или за Спомен јурналот за Галата на ОМД или рекламирање на вашата компанија или услуги, ве молиме кликнете тука.

Подолу е биографија на Лу Влашо (Неапол, Флорида):

Кариерата на Лу Влашо како извршител траеше повеќе од педесет години на позиции во 400 компании на Форчин, и во компании од приватна сопственост. Сертифициран менаџмент сметководител (СВА), која му беше доделена во 1975 година, тој е еден претприемач со практично искуство во мал бизнис.

Влашо дипломирал на Кантон Тимкен средното училиште, каде во 2008 година, беше почестен со награда за Почитуван економист. Тој ја стекнал својата диплома за наука во трговија (сметководство) во 1959 година од Универзитетот во Охајо, која, исто така, во 2001 година го награди со награда за Почитувани во службата.

Од 1959 до 1984 година, Влашо држеше бројни позиции и ја држеше улогата на потпретседател и контролор на Хобарт корпорација, Форчин 400 компанијата во Троја, Охајо. Во 1982 година, тој беше избран за претседател на Институтот за управување со сметководители (ИМА), водечка во светот институција за управување со сметководствени организација. Тој бил најмладиот избран, и натаму останува како таков во 95-годишното работење на ИМА. Влашо беше постар заменик претседател и главен финансиски директор на Висконсин- Бонд сладолед, Инк. помеѓу 1984-1989. По ова, тој се пресели во Неапол, Флорида и ја презеде улогата на заменик-претседателот на Римако Корп, каде го управуваше познатиот ресторан на Петтата авенија Вергина до 2011 година, кога и официјално замина во пензија. Влашо има своја независна консултантска фирма, Влашо Груп Инк, која тој ја води од 1998 година.

Влашо, кој е волонтер и лидер во срцето во рамките на службата во заедницата, посвети безброј часови во текот на последните педесет години на многу граѓански, професионални и организации во заедницата и работи во заедниците во кои тој живеел. Со вистинска страст за подобрување на неговата заедница, тој претходно служел како (и некои што во моментов се уште го одржува):

– Претседателот, Троја, Охајо Стопанската комора
– Ко-претседавач, Коалицијата на Неапол центарот на заинтересираните страни за
– Претседател, Мајами округот Охајо асоцијација за срце
– Претседателот, Троја Охајо Помладата Стопанската комора
– Повереник, Едисон Државниот колеџ на заедница (назначен од страна на гувернерот на Охајо)
– Претседател / претседател, Големиот Неапол комитет за подобро управување
– Заменик-Претседател, Големиот Неапол одборот на Стопанската комора, и продолжува да служи како член на Управниот одбор по службена должност
– Претседател, советот на претседателите на Пеликан Беј асоцијација
– Претседател, Пеликан Беј Услужна дивизија
– Ко-основач / претседател, на Машкиот клуб на републиканците на Мајами Каунти, Охајо
– Ко-основач / претседател, на Машкиот Клуб на републиканците на Колиер Каунти, Флорида
– Заменик-претседател, Советот за меѓународни посетители во Колиер
– Заменик-претседател, Одборот на Момци и девојки клуб на Колиер округот
– Претседател, градот Неапол Советодавниот одбор за понатамошен развој на Заедницата
– Член, Комисијата на Колиер Каунти Шериф за иновации
– Управниот директор, Марко исланд ИМКА 2006-2007
– Заменик-претседателот и директорот одбор, Неапол асоцијацијата за уметност
– Заменик-претседател, во асоцијацијата на центарот на Неапол
– Претседател на јужниот округ на Петтата авенија за подобрување на бизнис
– Уредник, Водич за менаџмент и сметководство (Прирачник за сметководители), 1983 година, објавен од страна на Џон Вајли и синовите

Влашо е наведен во листата на истакнати млади мажи во Америка и во Истакнати финансиски раководители. Во 1968 година, тој беше почестен како Најистакнатиот млад човек на годината во Троја Охајо; во 1983 година, како почесен член на Бета Алфа Пси, на Државниот универзитет во Кент; во 2007 година, Колиер Каунти, Флорида, актуелни Бизнис шампиони; Исто така во 2007 година, Волонтер на годината на Голема Неапол Стопанската комора; во 2008 година, како човек со одлики на Колиер округот Фондацијата за образование; и во 2014 година, пешачка патека на Неапол за програмата за културно признавање, која ги признава сегашните и поранешни водачи на Неапол заедницата со тоа што нивните имиња се трајно врежани на камен плочи.

Лу Влашо е роден во Кантон, Охајо од родителите кои емигрирале од Егејска Македонија во САД во потрага по подобри можности. Иако, тој го посвети поголемиот дел од својот живот на неговата кариера и служба на заедницата, тој никогаш не ја заборави татковина на неговите родители. Влашо е силен поборник за македонската независност, препознавање на земјата по прогласената независност, и нејзиниот пат кон членство во НАТО. Тој помогна да се олесни програмата за награди на Научниците на неговата алма матер, Универзитетот во Охајо, која донесе голем број македонски студенти да студираат на полна стипендија. Неговата визија за и менторство на овие ученици, ги напраби глобални граѓани од најдобр калибар, со цел денес да бидат големи амбасадори на Македонија. Тој е Почесен член на одбор на Хабитат Македонија, која обезбедува едноставни, пристојни и пристапни станбени решенија за оние кои живеат во сиромаштија. Благодарејќи на напорите на Влашо во 2008 Хабитат за хуманост на Колер округот (Флорида) потпиша партнерство со Хабитат Македонија.

Влашо беше близок пријател на починатиот македонски претседател Борис Трајковски и помагаше во ширење на визијата на претседателот за Светската конференција за градење на дијалог меѓу религиите во Македонија и во светот, кое го врши и до овој ден. За повеќе од една деценија, Влашо е активно вклучен во Годишниот национален молитвен појадок (НПБ) во Вашингтон и беше инструменталнен во создавање на Големиот Балкански ручек во Вашингтон кој се одржа во текот НПБ неделата. Заедно со неговиот близок пријател и поранешен сенатор на Охајо Џорџ Воиновиќ, тој ко-претседава со овој годишен ручек, во својата 14 година, што носи повеќе од 100 лица годишно од Балканот кои присуствуват на ручекот.

Во знак на благодарност за работа на Влашо за македонската кауза, Владата на Република Македонија го именува како почесен конзул на Република Македонија во САД во 2007 година. Почесениот конзулат е отворен во Неапол, Флорида во февруари 2008 година. Таа година, на Влашо му беше презентирана диплома на Шевалие крстот од страна на Меѓународниот Ред на Свети Станислас од Македонија за добротворни услуги. Влашо е почесен член на ОМД Советодавниот совет и на македонски придружници, и има обезбедено важни и стратешки совети на работа на ОМД во Вашингтон, особено помага во развојот на првата пријателска група на Македонија и Македонско-Американци во Конгресот , и барајќи ја многу потребната поддршка од Конгресот за членството на Македонија во НАТО.

Влашо кој е жител на Неапол од 1989 година, во моментов престојува со сопругата шеснаесет години, Патриша, во Пеликан Беј, Неапол, Флорида. Лу и Патриција се членови на Северен Неапол Евангелско-методистичката црква. Лу има два сина, Винс, кој дипломирал на поморска академија на САД, а во моментов живее во Вашингтон, со неговата сопруга и двете ќерки, и Стив, кој дипломирал на Државниот универзитет во Охајо, кој живее во Лос Анџелес со неговата сопруга и син. Ќерка на Патриција Ерика живее во Њујорк со својата ќерка. Неговата прва жена од триесет и осум години, Џен, е почината.

Лу секогаш живееле со мотото: “Служба на човештвото е најдобрата работа на животот.”

Previous Macedonian Flag Over Wall Street, New York City

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved