News

ОМД со писмо до Мајк Помпео бара почитување на демократските норми во Македонија и Грција

ОМД со писмо до Мајк Помпео бара почитување на демократските норми во Македонија и Грција

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) испрати писмо до Американскиот Државен Сектретар Мајк Помпео по повод неговата посета на Република Македонија. Помпео ќе биде првиот раководител на Стејт Департментот во посета на Македонија по речиси дваесет години. ОМД се осврна на фактот што Македонија била и ќе продолжи да биде стратешки партнер на Соединетите Американски Држави во мисиите во Афганистан, Босна, Ирак…

As EU Decision on Macedonian Accession Looms Nearer, Bulgaria Shows Increased Symptoms of Their Macedonian Syndrome

As EU Decision on Macedonian Accession Looms Nearer, Bulgaria Shows Increased Symptoms of Their Macedonian Syndrome

By Metodija A. Koloski, UMD President In an impressive display of their Europeanness, Bulgarian officials are borrowing straight from the Greek playbook for extracting concessions from Macedonia. As we near the decision by the European Union regarding Macedonian accession, Bulgaria is aggressively stepping up its demands for changing history. By threatening to veto, Bulgaria hopes to force Macedonian politicians into…

Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Автор: Методија А. Колоски, претседател на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) Како тестамент на своите длабоко врежани европски вредности, Бугарските власти почнаа да позајмуваат Грчки тактики за изнудување отспапки од Македонија. Бидејќи одлуката за приспатување на Македонија кон Еворпската Унија (ЕУ) е се поблиску, Бугарија, потпирајќи се врз своите вето привилегии, агресивно ги засилува своите барања за промена на историјата. Колку…

UMD Mourns Loss of Canadian-Macedonian Actor, Writer, Director, Producer John Evans

UMD Mourns Loss of Canadian-Macedonian Actor, Writer, Director, Producer John Evans

With deep sadness, the United Macedonian Diaspora (UMD) mourns the loss of Canadian-Macedonian actor, writer, director, and producer — John Evans. Evans embodied what it means to be a renaissance man: he starred in Shakespearean performances, acted in feature films beside acclaimed performers, produced successful events and shows, lent his voice for television, and wrote numerous plays. John passed away…

Introducing UMD’s Weekly Macedonia Economic Briefing

Introducing UMD’s Weekly Macedonia Economic Briefing

UMD is happy to announce the inaugural Macedonia Economic Briefing. This exciting new project is a weekly publication that focuses on news, analysis, projections and reflections on economic performance in Macedonia. We will bring to you the latest stories on Macedonian economic developments with the hope of providing an unbiased look at the Macedonian economy. On top of news stories,…

Macedonians Throughout the World Reject Zaev False Claims at the United Nations

Macedonians Throughout the World Reject Zaev False Claims at the United Nations

By Aleksandar Mitreski, UMD Co-Founder, Council Chair, and Vice President Macedonian Prime Minister Zoran Zaev spoke at the United Nations General Assembly on Thursday. He emphasized that under his leadership, Macedonia remains committed to a rules-based international system, respect for human rights, action against climate change and combating terrorism. Zaev noted that in a world filled with complex problems, effective…

ОМД го осудува предлогот за фискална автономија на општините со мнозинство албанци

ОМД го осудува предлогот за фискална автономија на општините со мнозинство албанци

ОМД го осудува предлогот на професорот Башким Селмани за креирање фискална автономија на македонските општини со мнозинство албанци. Селмани тврди дека албанците од Македонија им е оневозможен пристап до базични права, слободи и можности, и дека единствен начин да се отсртанат овие неправди е преку гарантирање финанскска автономија на македонските општини со мнозинство албанци. Овој предлог е сериозна закана по…

ОМД и МКАА со протесно писмо до престижниот Њујорк Тајмс

ОМД и МКАА со протесно писмо до престижниот Њујорк Тајмс

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) и Македонско-Канадска Адвокатска Асоцијација (МКАА) испратија писмо до престижниот Американски весник Њујорк Тајмс во врска со учеството на новинари од весникот во овогодинешниот Атински Демократски Форум. Форумот се оддржува од 9ти до 11ти Октомври во Атина, каде грчки интелектуалци ќе бидат придружени од истакнати новинари од Њујорк Тајмс и ќе дискутираат на теми поврзани со демократијата.…

Joint UMD-MCLA Open Letter to NYTimes over Athens Democracy Forum

Joint UMD-MCLA Open Letter to NYTimes over Athens Democracy Forum

On September 16, 2019, the United Macedonian Diaspora (UMD) and the Macedonian Canadian Lawyers’ Association (MCLA) sent an open letter to The New York Times in relation to next month’s Athens Democracy Forum addressing Greece’s general mistreatment of minorities and the country’s suppression of basic human rights and religious freedoms. In the spirit of promoting democracy and stimulating a frank…

ОМД Го Осудува Иземањето на „Денес над Македонија“ од Школските Учебници

ОМД Го Осудува Иземањето на „Денес над Македонија“ од Школските Учебници

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) ја осудува владината одлука за вадење на македонската химна од школските учебници по основно образование. Химната е значаен столб на државноста, и изучувањето на државната химна во основните училишта суштински ги обединува младите генерации, без разлика од нивната етничка припадност. Интонација и изучување на државната химна е обележје на повеќето демократски држави во Европа и светот,…

Macedonian Independence Day Potomac Riverboat Cruise

Macedonian Independence Day Potomac Riverboat Cruise

On Sunday, September 8, 2019, UMD hosted a scenic Potomac Riverboat Cruise on the Nightingale to celebrate 75 years of Macedonian Statehood and 28 years of Macedonia’s Independence. With beautiful weather and a view of the Washington, D.C. monuments, guests were treated to food, dancing, and watching the sunset over the Potomac River. Our forty attendees enjoyed Ajvar, Galichnik cheese,…