News

ОМД му честита на првиот македонски член на албанскиот парламент Васил Стерјовски

ОМД му честита на првиот македонски член на албанскиот парламент Васил Стерјовски

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), организација за застапување на Mакедонците од целиот свет со седиште во Вашингтон, САД, од се срце му честита на Васил Стерјовски, првиот Македонец кој стана член на албанскиот парламент и кој ја претставува македонската малцинска заедница во Албанија. По давањето на заклетвата, Стерјовски рече: “Имам историска одговорност да ви ги пренесам честитките од Македонците, кои се…

UMD Congratulates 1st Macedonian Member of Albanian Parliament Vasil Sterjovski

UMD Congratulates 1st Macedonian Member of Albanian Parliament Vasil Sterjovski

The United Macedonian Diaspora (UMD), the global Macedonian advocacy organization based in Washington, D.C., wholeheartedly congratulates Vasil Sterjovski, the first-ever Macedonian to become a member of the Albanian Parliament, representing the Macedonian minority community in Albania belonging to the party Macedonian Alliance for European Integration (MAEI). Upon taking the oath of office, Sterjovski stated “I have an historic responsibility to…

ОМД За Претседателските Избори во Македонија

ОМД За Претседателските Избори во Македонија

Според домашните и меѓународни набљудувачи при Организацијата за Безбедност и Соработка на Европа (ОБСЕ), првиот круг од претседателските избори во Македонија со излезеност од 41,79% или вкупо 755,655 од гласачите регистрирани во единствениот избирачки список, го положи прелиминартниот тест на демократија во земјата. Покрај бојкотот на 1,052,476 гласачи или 58,21% од електоратот кои поради незадоволство од политиките на актуелната власт…

Over 1,000 Patrons, 10 Great Cities, and 1 Amazing Film – Mocking of Christ

Over 1,000 Patrons, 10 Great Cities, and 1 Amazing Film – Mocking of Christ

Over the course of the past two months, UMD hosted screenings and premieres of the controversial Macedonian film “Mocking of Christ” directed by Jani Bojadzi in ten different cities: Birmingham, Michigan; Chicago, Illinois; Cleveland, Ohio; Columbus, Ohio; Hawthorne, New Jersey; Los Angeles, California; New York City, New York; Rochester, New York; Toronto, Ontario; and Washington, D.C. This was the first-time…