News

ОМД Бара Одложување на Изборите Поради Коронавирусот; 4 Барања за Лидерската Средба

ОМД Бара Одложување на Изборите Поради Коронавирусот; 4 Барања за Лидерската Средба

Како најголема организација на македонците надвор од Македонија, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) се приклучи вчера на повиците од јавноста во државата на одлаѓање на изборите поради коронавирусот и виталноста да се справиме со епидемијата.    ОМД потенцираше дека одлаѓање на изборите сепак не е изговор за Државната Изборна Комисија да ги загрозува правата на македонските граѓани надвор од Македонија и…

Реакција од ОМД: Избирачкото право на македонскиот граѓанин надвор од државата е повредено и загрозено

Уште од 2011 година на македонските граѓани со живеалиште надвор од границите на Македонија имаат право да го остваруваат општото избирачко право и да го дадат својот глас на непосредни и тајни избори пред дипломатските-конзуларни претставништва. Иако, прагот за избирање пратеник е покачен до 6,540, до ден денес ништо не е променето во начинот и системот за гласање во странство…

ДИК ја загрози приватноста на македонските граѓани: Барање за утврдување на повреда на правото на заштита на личните податоци

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) не може да не го напоменеме несоборливиот факт а тоа е фактот дека на многу пријавени и одбиени гласачи му е нарушено основното човеково право а тоа е правото на почитување на приватниот и семејниот живот со тоа што од страна на Државната Изборна Комисија беа и се јавно објавени на веб-страницата на ДИК личните податоци…

Време е! И Македонците се важни: Американски попис 2020

Време е! И Македонците се важни: Американски попис 2020

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) со големо задоволство објавува дека ќе биде национален партнер заедно со Американското биро за попис. Американското биро за попис ги поканува сите американски граѓани да се приклучат – се охрабрува секој да го пополни формуларот, приватните информации нема да бидат објавени или употребени против вас од никоја владина агенција или суд . Кога ќе го пополните…

IT’S TIME! Macedonians Count: U.S. Census 2020

IT’S TIME! Macedonians Count: U.S. Census 2020

ПО МАКЕДОНСКИ The United Macedonian Diaspora (UMD) is excited to announce that we are the proud national partner of the U.S. Census Bureau. The U.S. Census is inviting all Americans to respond starting today – everyone is encouraged to fill out the form and private information will not published or used against you by any government agency or court. When…

UMD Welcomes Senator Braun as 1st U.S. Senator to Join Macedonia Caucus

UMD Welcomes Senator Braun as 1st U.S. Senator to Join Macedonia Caucus

The United Macedonian Diaspora (UMD) is excited to welcome Senator Mike Braun of Indiana as the first U.S. Senator to ever join the Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans. Indiana is home to an estimated 70,000-75,000 Americans of Macedonian heritage – a community with over a century of immigration history who has made great economic and entrepreneurial contributions to the…

Generation M Young Macedonian Leaders Meet with former President Ivanov to discuss Macedonia

Generation M Young Macedonian Leaders Meet with former President Ivanov to discuss Macedonia

On the 22nd of February, Melbourne Generation M – Young Macedonian Leaders attended the Inaugural Charity Gala Dinner hosted by the Macedonian Community Welfare Association (MCWA). The honorary patron of the event was the former President of the Republic of Macedonia Dr. Gjorge Ivanov. The young Macedonian leaders were pleased to have attended the event, celebrating the humanitarian efforts of…

Macedonians Making a Mark on Ohio Testimony by Tatjana Bozhinovski

Macedonians Making a Mark on Ohio Testimony by Tatjana Bozhinovski

Yesterday, Wednesday, February 19, 2020, Macedonian-American Tatjana Bozhinovski of Reynoldsburg, Ohio testified on behalf of the United Macedonian Diaspora before the Ohio Senate General Government and Agency Review Committee in support of S.B. 261 to create a Commission on Eastern European Affairs. What do Pandel Savic, Peter George, Louis and George Nanchoff, Vlade Janakievski, Mike Vrabel, Cedi Osman, Dr. Boris…

UMD Condemns Anti-Semitic Tirade by Government, Party Officials, Journalists Toward Macedonian Labor Minister Mizrahi

UMD Condemns Anti-Semitic Tirade by Government, Party Officials, Journalists Toward Macedonian Labor Minister Mizrahi

The United Macedonian Diaspora (UMD) condemns the anti-Semitic attacks on Macedonia’s first Jewish minister, Rashela Mizrahi. The attacks and insults waged against Mizrahi took the form of a very concentrated campaign, which culminated in her removal from the post of minister for labor and social policy. Mizrahi held press conferences before a sign that referred to the country as “Republic…

ОМД ги осудува антисемитските напади од владини и партиски претставници, и новинари кон Рашела Мизрахи

ОМД ги осудува антисемитските напади од владини и партиски претставници, и новинари кон Рашела Мизрахи

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) остро ги осудува антисемитските напади врз првата еврејка министер во Македонија, Рашела Мизрахи. Нападите и навредите изречени кон Мизрахи беа дел од координирана кампања која кулминираше со нејзиното отстранување од позицијата министер за труд и социјална политика изминатиов викенд. Мизрахи неколкупати одржа прес конференции пред табла на која беше испишано правилното име на нашата држава, Република…