News

UMD Congratulates Sundance Film Festival’s Three-Time Winner “Honeyland”

UMD Congratulates Sundance Film Festival’s Three-Time Winner “Honeyland”

The United Macedonian Diaspora (UMD) congratulated Ljubomir Stefanov, Tamara Kotevska, and Atanas Georgiev for their multiple accomplishments at the Sundance Film Festival on their documentary film “Honeyland”. They received three major awards at the Festival, which included the documentary categories’ Grand Jury Prize, the Special Jury Prize – Impact for Change, and another Special Jury Award for Cinematography. “Honeyland” follows…

ОМД: Популизмот не е начин на добро владеење

ОМД: Популизмот не е начин на добро владеење

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ги осудува владините популистички и неетички мерки, со кои се манипулира гласачкото тело во време на сеуште нераспишани претседателски и парламентарни избори. Отстранувањето на оградата во комплексот на Владата, како би се пратила порака на „отвореност кон народот“, според ОМД отстапува од сите приоритети и актуелни барања на народот кому владата би требала да му служи.…

UMD Statement on NATO Protocol Signing for Macedonia

UMD Statement on NATO Protocol Signing for Macedonia

The United Macedonian Diaspora (UMD), a proponent of Macedonia’s NATO membership under its 1991 constitutional name – the Republic of Macedonia – reiterates its position that Macedonia’s accession to NATO is long overdue and should have occurred more than ten years ago when NATO was slated to invite Macedonia at the 2008 Bucharest Summit. Today’s NATO protocol signing by 29…

ОМД: Целта не ги Оправдува Средствата

ОМД: Целта не ги Оправдува Средствата

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) уште од своето основање во 2004 година, е најгласниот подржувач на Македонија надвор од нејзините граници за нејзино членство во НАТО и Европската Унија. Денес во седиштето на најголемата безбедносна алијанса, со потпис на 29-те Амбасадори на земјите членки, “Северна Македонија” наместо Република Македонија, го потпиша Протоколот за пристапување како 30-та членка на НАТО. Според ОМД,…

ОМД: Светот е поле за културен натпревар, а не политичко ривалство

ОМД: Светот е поле за културен натпревар, а не политичко ривалство

Искажувајќи највисока почит кон визионерот и револуционер Гоце Делчев, ОМД го чествува овој ден како ден на непокорот на Македонецот во борбата за одбрана и промовирање на својата засебност и рамоноправност меѓу нациите и државите. Во негова чест, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) положи венец на неговото вечно почивалиште во Црквата Свети Спас во Скопје. ОМД ја чествува сто четириесет и…

ОМД: Наместо Едно Општество за Сите, Македонија е Лидер во Корупција

ОМД: Наместо Едно Општество за Сите, Македонија е Лидер во Корупција

Во последниот извештај на Транспаренси Интернешнл објавен на 29 Јануари 2019 година, Република Македонија се издвојува како лидер во корупција во регионот согласно Индексот за Перцепција на Корупцијата за 2018 година. Според Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) разочарувачкиот резултат не само што е пораз за демократијата и економијата во Република Македонија, туку и пораз на сите владини мерки и предизборни залагања…

On The “Prespa Agreement” and Beyond by Professor Dr. Gordana Siljanovska Davkova

On The “Prespa Agreement” and Beyond by Professor Dr. Gordana Siljanovska Davkova

Author: Professor Dr. Gordana Siljanovska Davkova, Law School “ Iustinianus Primus,” University of Ss “Cyril and Methodius”- Skopje  Original paper was published in Macedonian on October 11, 2018 and can be found by clicking HERE. AESOPIAN LANGUAGE, EXPANDED REACH AND ASSYMETRY OF THE AGREEMENT The title of the “Prespa Agreement”: “Final agreement for the settlement of the differences as described…

UMD Statement on Greek Parliament Ratification of the Prespa Agreement

UMD Statement on Greek Parliament Ratification of the Prespa Agreement

The Greek parliament yesterday voted in favor, 153 to 146, of the highly flawed Prespa Agreement, which Macedonia’s misguided leadership hopes will end the 26-year-UN temporary reference, and will allegedly fast track the country’s membership into NATO and the EU. The United Macedonian Diaspora (UMD), a leading organization promoting the interests and needs of Macedonians, has grave concerns about this…

ОМД: Преспанскиот Договор успех на западните геополитички интереси, но голем неуспех за демократијата и меѓународното право

ОМД: Преспанскиот Договор успех на западните геополитички интереси, но голем неуспех за демократијата и меѓународното право

Со 153 гласа „за“, 146 „против“ и еден „воздржан“, грчкиот Парламент го ратификуваше Преспанскиот Договор, проследен со евидентна интервенција на меѓународната заедница и трговија на интереси за глас повеќе. Според Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), начинот на склучување, потпишување и ратификување на Преспанскиот Договор, е успех на западните геополитички интереси, но голем неуспех за демократијата и меѓународното право! ОМД го осудува…

New Generation M Appointments and Exciting Expansion to Australia and Europe

The new year brings new faces – and new frontiers – to Generation M – the United Macedonian Diaspora’s global young leaders program! We’re delighted to announce the appointment of eight regional representatives located in Canada, the United States, and the first-ever European and Australian representatives. With skill sets ranging from International Relations and Human Rights to Health Sciences and…