News

Грција продолжува да ја оспорува верската слобода на Македонците во Егејска

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) со огорченост ја следи верската дискриминација со која се соочуваат домородните етнички Македонци од Егејската страна на северна Грција, поради што бара пресврт на оваа нехумана политика. Последната година, Грчката Канцеларија за Даночни Приходи во Воден (Едеса), го казнил етнички Македонскиот Свештеник и Архимандрит Никодим Царкњас, за лажно притајување на приходи во неговиот годишен даночен извештај…

Greece Continues to Obstruct Religious Freedom of Macedonians

UMD is appalled by the ongoing religious discrimination faced by indigenous ethnic Macedonians in Aegean Macedonia / northern Greece, and demands a reversal of this inhumane policy. Last year, the Greek Tax Revenue Office in Voden (Edessa) fined Archimandrite Nikodim Tsarknias, an ethnic Macedonian priest, on the false pretext that he had failed to declare revenue on his annual tax…

Women Leadership Cornerstone of UMD Recognitions

Women Leadership Cornerstone of UMD Recognitions

On Thursday, February 8, 2018, the United Macedonian Diaspora (UMD) bestowed the UMD Macedonia Public Service Award to the former First Lady of the Republic of Macedonia, Vilma Trajkovska, and the UMD Macedonia Friendship Award to Marijana Petir from Croatia – the first Member of the European Parliament to receive such recognition from UMD. Trajkovska was appointed to serve as…

ОМД во чест на Гоце Делчев

ОМД во чест на Гоце Делчев

Денес, ОМД оддаде почит на Гоце Делчев со положување венец пред неговиот гроб во црквата Свети Спас во Скопје. На 4ти Фебруари 1872, во Кукуш, се роди Гоце Делчев, еден од најважните дејци во историјата на Македонија, основоположникот на Тајната Македонско Одринска Организација. Овој ден е светол ден за Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) и како таков, ОМД го чествува. Гоце…

UMD Condemns Neo-Nazi Posters, Cautions Macedonians in Greece

UMD Condemns Neo-Nazi Posters, Cautions Macedonians in Greece

(Left poster above used for January 21st protest in Solun (Thessaloniki); right poster used for this Sunday’s protest in Athens; Golden Dawn Party Logo below) Posters depicting Macedonians as rabid dogs and rapists are being propagated by state-sponsored ultranationalists in Greece, in advance of another hate march planned in Athens on February 4, 2018. These extremist groups include members of…

25,000 долари од Нимиц за главната Конгресменка на Грчкото лоби во САД

25,000 долари од Нимиц за главната Конгресменка на Грчкото лоби во САД

Од 1995 година до 2017 година, конфликтниот медијатор на Обединетите Нации Матју Нимиц има донирано вкупно 25,000 долари во кампањата на Конгресменката Каролин Малони, демократ од Њу Јорк, која е основач, воедно и ко-претседавач на Конгресната Група за пријателство со Грција. Исто така, Нимиц има донирано финансиски средства и во кампањата на поранешниот Сенатор Сарбејнз кој е со Грчко потекло.…

Реакција на ОМД по средбата на државниот врв во Скопје

Реакција на ОМД по средбата на државниот врв во Скопје

По повод средбата на државниот врв и опозицијата во Република Македонија што се одржа на 27 Јануари 2018, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) го изјавува следново Соопштение за Јавност Со особено внимание ги проследивме изјавите на политичкиот врв кои после 5 часовни разговори зад затворени врати “информативно” разговараа за предлозите на медијаторот Нимиц, за кој ОМД смета дека постои конфликт на…

Zaev Bows to Pressure from Athens to Re-name Airport and Highway, Refuses to Mention His Own Country’s Name

Zaev Bows to Pressure from Athens to Re-name Airport and Highway, Refuses to Mention His Own Country’s Name

At a joint press conference in Davos, Switzerland with Greek Prime Minister Alexis Tsipras, Macedonian Prime Minister Zoran Zaev announced that the current Macedonian government plans to rename both an airport and a highway that are currently named after the legendary Macedonian of antiquity Alexander the Great. Tsipras offered platitudes about Greece being “a force of cooperation,” reiterated accusations about…

Реакција на ОМД за средбата во Давос

Реакција на ОМД за средбата во Давос

По повод средбата на премиерите на Република Македонија и Република Грција на маргините на Светскиот Економски Форум во Давос оддржана на 24 Јануари 2018, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД), го објавува следново Соопштение за јавноста Вчерашниот ден ќе биде запаметен во Македонската понова историја како ден кога актуелниот Премиер на Република Македонија во свое обраќање во јавност по средба со премиер…

Full Transcript of Joint Press Conference between Greek and Macedonian Prime Ministers at Davos

Full Transcript of Joint Press Conference between Greek and Macedonian Prime Ministers at Davos

Below, please find an unedited transcript of the Joint Press Conference between the Prime Minister of Greece, Alexis Tsipras, and the Prime Minister of Macedonia, Zoran Zaev, that occurred today on the sidelines of the World Economic Forum in Davos, Switzerland. Click HERE for the video. TSIPRAS: “I would like to thank Prime Minister Zaev on today’s talks where two…

UMD Welcomes Two New Spring 2018 Interns

UMD Welcomes Two New Spring 2018 Interns

Meet UMD’s two new International Policy and Diplomacy Fellows Angelina Maleska and Michael Turk who started at the UMD office in Washington, D.C. today! They will be joined next Monday by three more students, which will be interning with UMD through mid-May. Angelina Maleska is an undergraduate student at Georgetown University pursuing a double major in International Relations and Economics.…

Macedonian flag burned in Greece

Macedonian flag burned in Greece

Tens of Thousands of Greeks protested against Macedonia today in Solun (Thessaloniki) and they set the Macedonian flag on fire. In Melbourne, Australia, a couple of thousand protested chanting slurs like “Bulgarians” and “Gypsies,” against Macedonians. “ Video HERE. Our people have had ENOUGH! Macedonians worldwide – TIME TO UNITE! SIGN THE PETITION ORGANIZE A PROTEST IN FRONT OF A…