News

АПЕЛ НА ОМД ЗА ПРЕДСТОЈНИОТ САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО СОФИЈА

АПЕЛ НА ОМД ЗА ПРЕДСТОЈНИОТ САМИТ НА ЗАПАДЕН БАЛКАН ВО СОФИЈА

По повод предстојниот Самит на земјите од Западен Балкан во Софија, Република Бугарија, закажан за 17ти Мај 2018 година, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД), и покрај пораките канализирани преку 40 мирни и демократски собири со излезност од над 150.000 Македонци ширум светот преку глобалното движење Ние Сме Македонија, апелира до владините субјекти да се воздржат од преговорите за промена на името,…

ANNOUNCING FINAL 10 of UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

ОМД: ЕУ интеграција единствено под услов на уставно име и национален идентитет

ОМД: ЕУ интеграција единствено под услов на уставно име и национален идентитет

По повод извештајот на Европската Комисија за напредокот на Македонија во 2017 година, како и политичката ситуација во татковината, ОМД како водачка организација на Македонците во светот го изјавува следново Соопштение за Јавност Овогодишниот извештај на Европската Комисија, во аспект на пристапот, препораките и оценките, е всушност продолжение на досегашната пракса, почнувајќи со првиот извештај во далечната 2009 година кога…

Анкета на ОМД: Повеќе од 90% од Македонците се против промена на името

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) во периодот 12-22 Март 2018, со цел да го сознае мислењето на Македонскиот народ, спроведе научна анкета со 10 прашања кои задираат во суверенитетот и унитарноста на Република Македонија. Причината за оваа анкета беше во отсуство на транспарентност на Владата на Република Македонија, како и инклузивност на Македонскиот Народ во креирањето на иднината на државата, преку…

UMD Poll: Over 90% Macedonians are Against a Name Change

Over 90% of Macedonians are in favor of preserving the name, identity, language and call for a census right away. In order to understand the opinions of the Macedonian people, the United Macedonian Diaspora (UMD) conducted a scientific poll of 10 questions between March 12-22, 2018, concerning the sovereignty and unitary character of Macedonia. 1,429 participants took part in the…

United Macedonian Diaspora (UMD) Appoints First Macedonia Director

United Macedonian Diaspora (UMD) Appoints First Macedonia Director

The United Macedonian Diaspora (UMD) has named Veronika Tomova as the first Macedonia Director. UMD Macedonia, the global non-profit, non-partisan advocacy organization’s second post following Washington, D.C., will be based in Skopje, Macedonia, and will focus on six countries – Albania, Bulgaria, Greece, Kosovo, Macedonia, and Serbia. It was made possible through the generosity of our donors. “UMD’s decision to…

ANNOUNCING 3rd 10 OF UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

Претседателот на ОМД на Средба со Претседателот и Првата Дама на Република Македонија

Претседателот на ОМД на Средба со Претседателот и Првата Дама на Република Македонија

На 26ти Март 2018 година, Претседателот на Обединета Македонска Дијаспора (ОМД), Методија А. Колоски, оствари средба со Претседателот на Република Македонија, д-р. Ѓорге Иванов, по повод актуелните политички, економски и општетвени случувања во земјата, како и средба со Првата Дама Г-ѓа Маја Иванова, по повод јакнење на капацитетите на Република Македонија во борбата за поголема грижа и еднаквост. На средбата,…

ANNOUNCING 2nd 10 of UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

UMD Demands Macedonia Parliament Speaker’s Impeachment and Collective Resignation of Macedonia’s Government and Ruling Coalition

UMD Demands Macedonia Parliament Speaker’s Impeachment and Collective Resignation of Macedonia’s Government and Ruling Coalition

The United Macedonian Diaspora (UMD) strongly condemns today’s unconstitutional and parliamentary deviation from the rules of procedure in Macedonia’s Parliament when adopting the law on languages, and calls for the immediate annulment of it. UMD calls on members of Parliament who have spoken against the law on the use of languages to submit a parliamentary initiative for the impeachment of,…

ОМД бара импичмент на Талат Џафери и колективна оставка на владата и владината коалиција

ОМД бара импичмент на Талат Џафери и колективна оставка на владата и владината коалиција

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) најостро го осудува неуставното и собраниското отстапување од деловникот при донесување на законот за јазици, и притоа повикува на поништување на истото. Воедно, ОМД ги повикува политичките субјекти кои се произнесоа против законот за употреба на јазиците, да поднесат собраниска иницијатива за импичмент на и така незаконски избраниот Претседател на Собранието, Талат Џафери. ОМД ја информира…

Реакција на ОМД по Повод Престојната Седница за Законот за Јазици

Реакција на ОМД по Повод Престојната Седница за Законот за Јазици

По повод вчерашната изјавата на Премиерот Заев дека се очекува оваа недела да биде донесен спорниот Закон за употреба на јазиците, ОМД како најголема организација на Македонците во дијаспората изразува силно несогласување и сериозна загриженост за актуелната политичка ситуација и можните долгорочни последици по унитарниот карактер и сувереноста на државата. Истовремено, ОМД ги повикува пратениците во Собранието на Република Македонија,…