News

Повик за Македонско Национално Единство

Повик за Македонско Национално Единство

Почитувани Македонци, Ова се историски моменти од нашето опстојување. Секојдневно сме сведоци на надворешни, a најразочарувачко и внатрешни обиди за уништување на вековниот македонски идентитет. Самобитноста ни е загрозена од тие кои што се задолжени од народот за одбрана на Македонија и нејзиниот национален интерес. Прво, Владата на Република Македонија и Парламентарниот состав, а со последниот акт и од Синодот…

18 Macedonian Must-Haves this Holiday Season

18 Macedonian Must-Haves this Holiday Season

With the Holiday season fast approaching, we here at the United Macedonian Diaspora decided we would give our first gift to you, our members and supporters. We all know how stressful shopping for others can be, and decided the best gift we could give you was an attempt to ease your burden. To do so, we have come up with…

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Почитувани, По повод вашата статија “Моне за почетници,” каде ОМД од страна на вашиот новинар Љупчо Поповски е оквалификувана како патриотско националистичка, во интерес на јавноста во Македонија и во дијаспората, согласно европските вредности на објективно информирање, Ве молиме да ја објавите во целост следнава реакција. Во своето 13 годишно постоење, ОМД согласно својата програмска определба и мисија секогаш стоела…

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер Историски, Грција како основоположник на демократијата можела да се пофали со епитетот на бранител на човековите права и слободи. За жал, ваквата историја денес не е ништо повеќе од само историја и нема никакви сличности со реалноста во современа Грција. Утрово, министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коцијас, без никаков…

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greece, at one point in its history, was the founder of democracy and could boast itself to be the champion of human enlightenment and freedom. Unfortunately, that history is just that, history, and bears no resemblance to the reality of contemporary Greece. Earlier today, the Greek Foreign Minister, Nikos Kotzias, blocked UMD President, Metodija A. Koloski, on Twitter, without any…

Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне

Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне

Во врска со посетата на известувачот за Македонија, европратеникот Иво Вајгл, Обединета Македонска Дијаспора како најголема организација на Македонците надвор од Македонија се чувствува одговорна јавно да го праша почитуваниот гостин при посетата на Македонија, јавно да се произнесе на што се базира легитимитетот за иницијативи за нетранспарентни меѓупартиски преговори и разговори во Париз, во куќата на Жан Моне. Притоа…

Macedonia at the Pittsburgh East European and Slavic Fall Festival

Macedonia at the Pittsburgh East European and Slavic Fall Festival

On Sunday, October 30, 2017, the United Macedonian Diaspora (UMD) promoted Macedonia at the Eastern European and Slavic Fall Festival held at the Cathedral of Learning at the University of Pittsburgh. Organized by the Center for Russian and East European Studies and the Yugoslav Room Committee, the festival highlighted the history, people and cultures of Southeast Europe, especially the nationalities…

We Have Always Been, Are, and Will Always Be Macedonia

We Have Always Been, Are, and Will Always Be Macedonia

Just hours ago, Greece’s President, Prokopis Pavlopoulos, made inflammatory and patently false remarks about Macedonia, claiming that Macedonia “was, is, and will remain Greek.” He continued his historically illiterate diatribe by claiming that Macedonians “falsify history” and “use a name that it is not entitled to.” We here at the United Macedonian Diaspora strongly condemn these statements. We find it…

John Bitove’s Memory Lives On Through Education of Future Macedonian Leaders

The memory of the late John L. N. Bitove—a champion of Macedonian human rights, who was passionately devoted to the betterment of Macedonians throughout the world—lives on through the annual United Macedonian Diaspora John L. N. Bitove, C.M. Macedonian Heritage Scholarship Awards (UMD Bitove Scholarship). UMD is pleased to announce the first-round of 2016 recipients: Lisa Evans, Sara Gichevska, Aleksandar…

UMD Florida Promotes Macedonia; Meets Governor Rick Scott

UMD Florida Promotes Macedonia; Meets Governor Rick Scott

On October 17-18, 2017, Macedonia was one of thirty nations promoted at the 2017 Florida International Trade and Cultural Expo (FITCE)—held at the Broward County Convention Center in Fort Lauderdale, Florida thanks to the efforts of UMD Advisory Council Member and Honorary Consul of the Republic of Macedonia Dana Klein, and UMD Florida Representative Mishko Josifov. The Expo, which included…