News

ANNOUNCING 3rd 10 OF UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

Претседателот на ОМД на Средба со Претседателот и Првата Дама на Република Македонија

Претседателот на ОМД на Средба со Претседателот и Првата Дама на Република Македонија

На 26ти Март 2018 година, Претседателот на Обединета Македонска Дијаспора (ОМД), Методија А. Колоски, оствари средба со Претседателот на Република Македонија, д-р. Ѓорге Иванов, по повод актуелните политички, економски и општетвени случувања во земјата, како и средба со Првата Дама Г-ѓа Маја Иванова, по повод јакнење на капацитетите на Република Македонија во борбата за поголема грижа и еднаквост. На средбата,…

ANNOUNCING 2nd 10 of UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

UMD Demands Macedonia Parliament Speaker’s Impeachment and Collective Resignation of Macedonia’s Government and Ruling Coalition

UMD Demands Macedonia Parliament Speaker’s Impeachment and Collective Resignation of Macedonia’s Government and Ruling Coalition

The United Macedonian Diaspora (UMD) strongly condemns today’s unconstitutional and parliamentary deviation from the rules of procedure in Macedonia’s Parliament when adopting the law on languages, and calls for the immediate annulment of it. UMD calls on members of Parliament who have spoken against the law on the use of languages to submit a parliamentary initiative for the impeachment of,…

ОМД бара импичмент на Талат Џафери и колективна оставка на владата и владината коалиција

ОМД бара импичмент на Талат Џафери и колективна оставка на владата и владината коалиција

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) најостро го осудува неуставното и собраниското отстапување од деловникот при донесување на законот за јазици, и притоа повикува на поништување на истото. Воедно, ОМД ги повикува политичките субјекти кои се произнесоа против законот за употреба на јазиците, да поднесат собраниска иницијатива за импичмент на и така незаконски избраниот Претседател на Собранието, Талат Џафери. ОМД ја информира…

Реакција на ОМД по Повод Престојната Седница за Законот за Јазици

Реакција на ОМД по Повод Престојната Седница за Законот за Јазици

По повод вчерашната изјавата на Премиерот Заев дека се очекува оваа недела да биде донесен спорниот Закон за употреба на јазиците, ОМД како најголема организација на Македонците во дијаспората изразува силно несогласување и сериозна загриженост за актуелната политичка ситуација и можните долгорочни последици по унитарниот карактер и сувереноста на државата. Истовремено, ОМД ги повикува пратениците во Собранието на Република Македонија,…

ANNOUNCING 1st 10 OF NEW UMD MACEDONIAN DIASPORA 40 UNDER 40 LIST

THE UNITED MACEDONIAN DIASPORA (UMD) IS PROUD TO ANNOUNCE THE FOURTH ANNUAL MACEDONIAN DIASPORA’S 40 UNDER 40 LIST. For the fourth year in a row, UMD is congratulating and recognizing forty Macedonian leaders that have excelled in their respective fields, endorsing them as role models for our community’s heritage and cultural values. The fourth annual 40 Under 40 List is…

Belonging

Belonging

View from Presidential Villa Biljana overlooking Lake Ohrid. Photo credit: James Cvetkovski By James Cvetkovski, Birthright Macedonia Class of 2017 For as long as I can remember, my ties to Macedonia were delivered through the lens of my father’s fond tales of what was a then-Yugoslavian Macedonia. He would gleefully share his passions for the country with me and my…

Greece accused of ‘genocide’ of Macedonian people

Joint Statement by Macedonian Human Rights Movement International (Toronto, Canada), United Macedonian Diaspora (Washington, DC and Melbourne, Australia), World Macedonian Congress (60 countries worldwide) and the Macedonian Coordinative Network – SUM (Skopje, Republic of Macedonia) Joint Branch Office in Geneva, Switzerland March 7, 2018 The Macedonian people can no longer bear the intolerable burden of injustice inflicted upon them by…

Став на ОМД по основ настаните на 3ти и 4ти Март

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), како една од организациите на непартиското глобално движење “#НиеСмеМакедонија” кое на 3ти и 4ти Март обедини над 100,000 Македонци, како во дијаспората така и во матичната земја Македонија, го осудува чинот на палење на национални симболи и слики од политички субјекти, без разлика на мотивите и намерите на чинителите. ОМД, како и другите организации предводници на…

Macedonian American Community Calls on President Trump to Solve The Macedonian Conundrum – #WeAreMacedonia – Enough is Enough

During the night Paul had a vision of a man of Macedonia standing and begging him, “Come over to Macedonia and help us.” Acts 16:9. In commemoration of 74 years of Macedonia Statehood, #WeAreMacedonia – Enough is Enough global movement is holding a rally on the National Mall (12th Street, between Madison Drive and Jefferson Drive) in Washington, D.C. on…

Изјава на ОМД по повод доделената награда на Претседателот Иванов

Изјава на ОМД по повод доделената награда на Претседателот Иванов

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) упатува честитки до Претседателот на Република Македонија Иванов и неговиот Кабинет кои со проектот “Школа за Млади Лидери” ја освоија престижната награда “Најдобар Општествено Одговорен Проект во Европа” на Светскиот Форум на Бизнис Ангели кој се одржа на 19-ти Фебруари 2018, во Истанбул – Турција. Овој проект кој беше во друштво на повеќе од 1200 талентирани…