News

ОМД го осудува насилството и говорот на омраза, без разлика на чинителите и нивните мотиви

ОМД го осудува насилството и говорот на омраза, без разлика на чинителите и нивните мотиви

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) најостро реагира на полициската бруталност врз демонстрантите, како и нападот врз службите за јавен ред и мир на протестот пред Собранието на Република Македонија, со биланс од 24 повредени граѓани, 7 повредени полицајци и 25 приведени лица, меѓу кои има настрадани уметници, интелектуалци, средовечни и малолетни лица. Протестот е демократско право на поединецот како начин да…

UMD: “Republic of North Macedonia” – a fiasco for the Macedonian identity, history and future

UMD: “Republic of North Macedonia” – a fiasco for the Macedonian identity, history and future

North Macedonia in the Western Balkans in Southeast Europe, as a solution to the 27-year bilateral dispute between the Republic of Macedonia and Greece, with its ultimatum for constitutional changes, changing the constitutional preamble, changing Article 49 related to the Macedonian national minorities, and erga omnes for overall use part of the package-solution, is a triumph for Greek diplomacy and…

ОМД: „Република Северна Македонија” e фијаско за македонскиот идентитет, историја и иднина

ОМД: „Република Северна Македонија” e фијаско за македонскиот идентитет, историја и иднина

Северна Македонија од Западен Балкан во Југоисточна Европа, како решение на 27-годишниот билатерален спор помеѓу Република Македонија и Грција, со својот ултиматум за уставна промена, промена на преамбулата, промена на членот 49 за македонското национално малцинство и ерга-омнес за севкупна употреба како дел од пакетот-решение, претставува триумф на Грчката дипломатија и фијаско за македонскиот идентитет, историја и иднина. Со сериозно…

Настаните во Тимјаник се производ на системот во кој образовните, инклузивни и анти-дискриминирачки програми изостанаа од државните приоритети

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) со внимание ги следеше настаните во Република Македонија предизвикани со иницијативата на Министерството за Труд и Социјална Политика (МТCP) за изградба на центар за деца со посебни потреби, која што иницијатива наиде на отпор од мештаните на село Тимјаник, наеселено место каде центарот е предвиден. Мештаните на Тимјаник, пружија отпор кон иницијативата, со став дека Тимјаник…

UMD Macedonia Director Recognized as Young Global Changer at the G20 Global Solutions Summit in Berlin

UMD Macedonia Director Recognized as Young Global Changer at the G20 Global Solutions Summit in Berlin

UMD’s Macedonia Director Veronika Tomova was recognized as one of the Young Global Changers – the next generation of global problem solvers – at the Global Solutions Summit held in Berlin, Germany on May 28-29, 2018. Tomova was the only representative from the Republic of Macedonia to attend and her policy recommendation entitled “Infrastructure for Development” was published in the…

Pennsylvania Congressman Matt Cartwright Joins Macedonia Caucus

Pennsylvania Congressman Matt Cartwright Joins Macedonia Caucus

The United Macedonian Diaspora (UMD) is pleased to announce that Congressman Matt Cartwright (Democrat-17th Congressional District of Pennsylvania) has joined the bi-partisan Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans (Macedonia Caucus) bringing the number to 26 members. “With Pennsylvania’s historic Macedonian community, Congressman Cartwright’s support holds great meaning for us. As the voice of Macedonian-Americans in Washington, D.C., we, at UMD,…

UMD Welcomes Summer 2018 Class of Interns

UMD Welcomes Summer 2018 Class of Interns

We are pleased to introduce UMD’s four new Summer 2018 International Policy and Diplomacy Fellows – Thomas Chalothron, Darjan Karanfilovski, Brianna Palmer, and Olivia Peterson – who started today at the UMD office in Washington, D.C., and will intern through mid-August. Thomas Chalothron is from Brooklyn. New York. He attends the University of Massachusetts Amherst, where he studies International Affairs,…

UMD Calls on UN Secretary General to End Injustice Macedonia Faces

UMD Calls on UN Secretary General to End Injustice Macedonia Faces

The United Macedonian Diaspora (UMD) sent a letter to the Secretary-General of the United Nations António Guterres calling upon him to use his authority and urge the UN to implement the right of self-determination, grant Macedonia equal membership in the UN under its rightful name, and end the injustice that it has faced for the past twenty-five years. The contents…

Во Писмо до Генералниот Секретар на ООН, ОМД Бара Правда за Македонија

Во Писмо до Генералниот Секретар на ООН, ОМД Бара Правда за Македонија

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), со седиште во Вашингтон, испрати писмо до Генералниот Секретар на Обединетите Нации, Антонио Гутерес, со барање да го искористи својот авторитет и да ја повика меѓународната организација кон спроведување на правото на само-определување, со што би и се доделило рамноправно членство на Македонија во ООН под нејзиното уставно име, и воедно ставило крај на неправдата со…

Република Македонија Ерга Омнес

Република Македонија Ерга Омнес

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), во контекст на новонастаната загрижувачка ситуација во татковината предизвикана од крајно несериозното, не-државничко и деградирачко делување на претставниците на двете најголеми политички партии на Македонците во Република Македонија, по повод исходот од средбите во Њу Јорк и Брисел, и продолжување на преговорите на името, го изјавува следново Соопштение за јавност Со последниот предлог за промена на…

EU Council Makes Changes to Website After Macedonians Mobilize

Last Thursday, UMD, joined by Macedonians living in the European Union, and our friends in the European Parliament, wrote to the EU Council with a strong reaction over the use of “Language of the former” to describe the Macedonian language on their website for the Sofia Declaration. The official language of the Republic of Macedonia- officially recognized at the United…