News

Средба на претставници на ОМД со Претседателот Иванов

Средба на претставници на ОМД со Претседателот Иванов

Вчера, во кабинетот на Претседателот на Република Македонија, Д-р. Ѓорге Иванов, во Скопје, се оствари средба помеѓу Претседателот Иванов, претседавачот на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), Стојан Николов, и членот на Советот на ОМД, Љубен Тодоровски. На средбата, претставниците на ОМД, како најголема организација на Македонците надвор од Македонија, го потврдија долгогодишниот став на ОМД против промена на името, ставот против…

ОМД: Заев континуирано ги загрозува позициите на Македонија

ОМД: Заев континуирано ги загрозува позициите на Македонија

Мислејќи дека работи во интерес на својата земја и народ, Премиерот Зоран Заев продолжува да ги загрозува позициите на Република Македонија, тврдат од најголемата организација на Македонците надвор од Македонија, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД). Изјавата на Претседателот на Бугарија, Румен Радев, во која покрај извинување на социјалните мрежи, од Премиерот Зоран Заев бара „јасно и гласно извинување за присвојување на…

A candle vigil memorial for the victims of Greek brutality

A candle vigil memorial for the victims of Greek brutality

On August 11th, after the call of the United Macedonian Diaspora (UMD), a memorial and moment of silence was held for the victims of Greek state brutality since the division of historical Macedonia in 1912-1913. The vigil was held in several locations around the world, such as Melbourne, London, Houston, Washington, D.C., Toronto and Skopje. Click here for photos. Video:…

APPLY NOW: Intern and Help Macedonia in Washington, D.C.

APPLY NOW: Intern and Help Macedonia in Washington, D.C.

Seeking an internship with real world advocacy implications? Want to make a difference with your work? Want to help Macedonia? Apply for the UMD International Policy and Diplomacy Fellow Internship in Washington, D.C.! The United Macedonian Diaspora (UMD) is a leading international, non-governmental organization promoting the interests and needs of Macedonians and Macedonian communities worldwide. Headquartered in Washington, D.C., UMD…

EXCITING NEWS!! #MakBall to Honor Congressman Paul Mitchell of Michigan

EXCITING NEWS!! #MakBall to Honor Congressman Paul Mitchell of Michigan

The United Macedonian Diaspora (UMD) will be honoring Congressman Paul Mitchell of the 10th District of Michigan with our “Macedonia Friendship Award” during the UMD Macedonian Tribute Ball on Saturday, September 22, 2018 in Detroit, Michigan. Macedonia’s President Dr. Gjorge Ivanov will also be honored that evening. More information about #MakBall can be found HERE. Congressman Mitchell has been a…

Појаснување за ставот на ОМД по основ бојкот на референдумот

Појаснување за ставот на ОМД по основ бојкот на референдумот

Од своето основање до ден денешен, ставот на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) по основ на референдумот за името на Република Македонија е непроменет и недвосмислен во својата суштина. Без разлика која партија или владејачка коалиција се обидува да ја валидизира промената на уставното име на Република Македонија преку референдумско прашање, ОМД како најголема и независна организација на македонската дијаспора децидно…

UMD’s Strong Opposition to S. Res. 602

UMD’s Strong Opposition to S. Res. 602

The United Macedonian Diaspora (UMD) is strongly opposed to S. Res. 602 introduced yesterday by Connecticut Senator Chris Murphy and Wisconsin Senator Ron Johnson. S. Res. 602 is misleading, offensive to the Macedonian people, and contrary to longstanding U.S. principles and policies supporting national self-determination. The full text of the resolution can be found HERE. Macedonian-Americans and friends of Macedonia…

UMD Celebrates 115th and 74th Anniversaries of Ilinden and ASNOM

UMD Celebrates 115th and 74th Anniversaries of Ilinden and ASNOM

On August 2, 1903, St. Elijah’s Day, the great Macedonian Ilinden Uprising against the Ottoman Empire started in the city of Krushevo. This symbol of the revolutionary struggle of the Macedonian people and their aspiration for a free, independent and sovereign state, coupled with the first session of the Anti-Fascist Assembly for the People’s Liberation of Macedonia, ASNOM, on August…

ОМД: Република Македонија слави 115 години Илинден и 74 години АСНОМ

ОМД: Република Македонија слави 115 години Илинден и 74 години АСНОМ

На 2 Август 1903 година, во пресрет на празникот Свети Илија, во градот Крушево пламна големото Македонско востание, во историјата познато како Илинденско Востание. Симболот на револуционерната борба на Македонскиот народ и неговиот стремеж за слободна, независна и суверена државност, заедно со првото заседание на АСНОМ на 2 Август 1944 година во манастирот Свети Прохор Пчински – Куманово, го поставија…

Deana Janceski Named as First-Ever UMD Michigan Chair

Deana Janceski Named as First-Ever UMD Michigan Chair

United Macedonian Diaspora (UMD) – a non-partisan Washington, D.C.-based organization serving the global Macedonian community – has named Deana Janceski as its first-ever Michigan Chair. Estimated at over 100,000, Michigan is home to a growing and the largest community of Macedonian-Americans in the United States. Janceski will build upon her existing relations with Macedonian community, faith-based, and student organizations, media…

UMD: Boycotting the Macedonia Name Referendum is The Only Solution

UMD: Boycotting the Macedonia Name Referendum is The Only Solution

Yesterday, in an unlawful manner that violates the Constitutional provisions and the Rules of Procedure of the Parliament of the Republic of Macedonia, Parliament Speaker, Talat Xhaferi, convened a consultative referendum with 68 votes FOR and 0 votes AGAINST or ABSTAINED. The ruling block of SDSM, DUI and BESA, without the presence of MPs from the opposition VMRO-DPMNE, adopted a…

ОМД: Бојкот е единствениот достоинствен одговор на референдумот

ОМД: Бојкот е единствениот достоинствен одговор на референдумот

Денес, на незаконски начин кој отстапува од Уставните одредби и деловникот за работа на Собранието на Република Македонија, Претседателот на Собранието Талат Џафери распиша консултативен референдум со 68 гласови ЗА и без ниеден глас ПРОТИВ или ВОЗДРЖАН. Владејачкиот блок на СДСМ, ДУИ и БЕСА, без присуство на пратениците од опозициската ВМРО-ДМПНЕ, усвои референдумско прашање кое гласи: „Дали сте за членство…