На годишнината од масакрот во Ваташа, ОМД бара извинување од канцеларијата на бугарскиот цар Симеон Втори

На годишнината од масакрот во Ваташа, ОМД бара извинување од канцеларијата на бугарскиот цар Симеон Втори

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) побара извинување од канцеларијата на цар Симеон Втори кој го слави својот 84 роденден денес, последниот владетел Цар на Бугарија, бидејќи денес се одбележува годишнината од трагичниот масакр во Ваташа кога бугарската армија, која ја окупираше Македонија за време на Втората светска војна, уби 12 млади момчиња Македонци на возраст од 15-28 години од село Ваташа,…

EURO2020 Media/Press Reporting Guidelines re: Macedonian Football/Soccer Team

EURO2020 Media/Press Reporting Guidelines re: Macedonian Football/Soccer Team

The United Macedonian Diaspora (UMD), the leading voice of Macedonians abroad, has released the following media and press reporting guidelines for the EURO2020 on the Macedonian National Football/Soccer Team.   The Washington Post has referred to Macedonia’s debut as “The Cinderella story of this European Championship.”   Football/Soccer is the number 1 sport in Macedonia. Interest in the sport is…

UMD Opposes Greek Ministry Retraction of Macedonian Cultural Organization Registration

UMD Opposes Greek Ministry Retraction of Macedonian Cultural Organization Registration

The United Macedonian Diaspora (UMD) opposes the unceremonious retraction of the registration of the NPO Macedonian Movement for the Promotion of the Mother Tongue “Krste Misirkov” by the Greek Ministry of Culture and Sports (the Greek Ministry), just three days after granting the organization official registration. The purpose of the Krste Misirkov organization is to advance the Macedonian language and…

ОМД се спротивставува на грчкото министерство за повлекување на регистрацијата на македонската културна организација

ОМД се спротивставува на грчкото министерство за повлекување на регистрацијата на македонската културна организација

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) се противи на ненадејното повлекување на регистрацијата на Непрофитната Оргранизација Македонско движење за унапредување на мајчиниот јазик „Крсте Мисирков“ од страна на грчкото Министерство за култура и спорт (понатаму во текстот „Грчко министерство“), само три дена по доделувањето официјална регистрација на организацијата. Целта на организацијата Крсте Мисирков е да ги унапреди македонскиот јазик и култура во…

Η UMD αντιτίθεται στην κατάργηση της εγγραφής Μακεδονικού Πολιτιστικού Φορέα από ελληνικό Υπουργείο

Η UMD αντιτίθεται στην κατάργηση της εγγραφής Μακεδονικού Πολιτιστικού Φορέα από ελληνικό Υπουργείο

Η Ενωμένη Μακεδονική Διασπορά (UMD) αντιτίθεται στην βιαστική ανάκληση της εγγραφής της ΑΜΚΕ Μακεδονική Κίνηση για την Προώθηση της Μητρικής Γλώσσας «Κρστε Μισιρκοβ» από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (το ελληνικό Υπουργείο), μόλις τρεις ημέρες μετά την χορήγηση της επίσημης εγγραφής. Ο σκοπός της οργάνωσης Κρστε Μισιρκοβ είναι να προωθήσει την μακεδονική γλώσσα και τον μακεδονικό πολιτισμό στην περιοχή…

20th Anniversary of the Vejce Massacre Terrorist Attack in Macedonia

20th Anniversary of the Vejce Massacre Terrorist Attack in Macedonia

Today marks 20 years since the Vejce Massacre – a terrorist attack in 2001 upon Macedonian armed forces, in which eight Macedonia soldiers were ambushed, tortured, and then burned alive by Albanian separatists. According to a 2001 article in the Guardian newspaper “the guerrillas had gone out of their way to disfigure the corpses.” The perpetrators were never tried and…

ОМД ги поздравува и подржува активностите за ослободување на неправедно осудените за протестите од 27 Април 2017

ОМД ги поздравува и подржува активностите за ослободување на неправедно осудените за протестите од 27 Април 2017

Протестите кои доведоа до немилите настани во Собранието на Република Македонија од 27 Април 2017 имаат длабока политичка позадина која сега после четири години е недвосмислено јасна. Неоснованите обвиненија за тероризам и селективните помилувања кои ги следеа мотивирани од долна политичка агенда, се црна дамка врз владеењето на правото и се директен напад врз универзалните демократски и морални вредности. Правда…

UMD Expands; Appoints Boston and Miami Chairs

UMD Expands; Appoints Boston and Miami Chairs

The United Macedonian Diaspora (UMD) – the leading non-governmental, non-partisan, non-political educational advocacy organization promoting the interests of Macedonians and Macedonian communities worldwide – has announced the appointment of Anica Dimitrova and Valentina Talevska to the global UMD Chair Committee.   Anica Dimitrova was born in Stip, Macedonia, and graduated from Goce Delchev University in Macedonia with a finance degree. She…

ОМД жали за смртта на конгресменот Алси Хејстингс, пријател на Македонија

ОМД жали за смртта на конгресменот Алси Хејстингс, пријател на Македонија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е тажна поради веста за смртта на нашиот пријател, конгресменот Алси Хејстингс од Флорида, кој почина на 84-годишна возраст од рак на панкреасот. Конгресменот Хејстингс се истакна како адвокат, активист за граѓански права, а потоа и член на Конгресот. Служејќи 15 мандати, г-дин Хејстингс беше истакнат борец за човекови права и права на малцинствата, беше првиот…

UMD Saddened by Passing of Macedonia Caucus Founding Member Rep. Alcee Hastings

UMD Saddened by Passing of Macedonia Caucus Founding Member Rep. Alcee Hastings

The United Macedonian Diaspora (UMD) is saddened to learn the news of the passing of our friend Congressman Alcee Hastings of Florida, at age 84, from pancreatic cancer.  Congressman Hastings distinguished himself as an attorney, civil rights activist, and then a member of Congress. Serving 15 terms, Mr. Hastings was a champion for human rights and minorities – the first…