ОМД ја одбележа 110-годишнината од Илинден

2 Август, 2013 – Крушево, Македонија – Луѓето од целата земја и ОМД делегати од целиот свет се собрани во Крушево за да ja одбележат 110 годишнината од Илинденското востание. Македонските патриоти се потсетуваат на жртвите на нашите предци. На 2 август Илинден е означен од страна на различни културни манифестации. Луѓето се облечани во носии од времето на Крушевската Република, 1903 година. Овој клучен историски настан продолжува како ехо до ден денес.

Ова крвавo востание против Oтоманската власт беше особено забележливo по својот мултикултурен карактер на македонски, влашки, како и другите етнички групи, предводени од познати историски личности, како што се Гоце Делчев, Никола Карев и Питу Гули. Иако Илинденското востание на крајот ќе згасне од страна на Турците, герилските борби продолжија со години потоа, и жртвите на илинденците лидери ги инспирираа следните генерации македонски револуционери посветени на концептот на независна македонска држава, која беше ослободена од тиранијата на Истанбул, Софија, Атина и Белград.

Секој 2 Август, паралелна церемонија исто така се одржува во Пелинце, во близина на манастирот Свети Прохор Пчински. Ова беше на локацијата на првата пленарна сесија на Антифашистичко Собрание за народното ослободување на Македонија во 1944 година, познато како АСНОМ. Датата на овој настан беше намерно одбрана, 41 година после Илинден, а тоа ќе доведе до остварувањето на сонот на Гоце Делчев за автономна македонска држава, каде македонската култура, јазик и традиција ќе бидат сочувани. Република Македонија конечно ја стекна својата независност во 1991 година.

Previous UMD Dr. Irfan Maksudov Memorial Clinic – Strumica, Macedonia – June/July 2013

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved