ОМД Награди

Добитници на награди доделени од Обединетата Македонска Дијаспора:

Добитници на ОМД Награда ‘Гоце Делчев’

Јанез Јанша, Премиер на Република Словенија (2012)
Стивен Харпер, Премиер на Канада (2010)
Виткор Орбан, Премиер на Унгарија (2012)

Добитници на ОМД Награда за животно дело

Џорџ Атанасоски (2011)
Џон Битоф (2010)
Киро Глигоров, прв Претседател на независна Република Македонија (2011)
Џејмс Саундерс (2012) 

Добитници на ОМД Награда за меѓународен мир

Лоренц С. Иглбургер, 62ри државен секретар на САД (2011)
Сенатор Франк Лутенберг (2011)
Сенатор Џозеф Либерман (2011)
Сенатор Ричард Лугар (2009)
Сенатор Џон Мекејн (2011)
Сенатор Џорџ Воиновиќ (2010)

Добитници на ОМД Награда за Јавни службеници од македонско потекло

Амбасадор Љубица З. Ацевска (2011)
Д-р Срџан Керим (2009)
Луи Темелковски (2010)

Добитници на ОМД Награда за Пријателство со Македонија

Др. Јалцин Ајасли (2011)
Ахмет Давитоглу, Министер за надворешни работи на Република Турција (2012)
Генерал-мајор Мајкл Дуби (2012)
Професор Виктор Фридман (2011)
Амбасадор Кристофер Р. Хил (2011)
Џејсон Кени, канадски Министер за Државјанство, имиграција и мултикултурализам
Конгресмен Кендис Милер (2009)
Џејсон Мико (2011)
Конгресмен Хери Мичел (2009)
Конгресмен Бил Паскрел (2009)
Конгресмен Ерл Померој (2009)
Амбасадор Филип Т. Рикер (2011)
Конгресмен Марк Судер (2009)

ОМД Плакати за признание

Виктор Бивел
Ивона М. Гримберг
Бобан Јовановски
Почесен Јовица Палашевски
Мајкл Сарафин
Иван Трпоски

Добитници на ОМД Награда за човекови права

Лиана Думитрешку (2010)
Христо Ивановски (2010)
Македонската алијанса за европска интеграција (2010)
ОМО Илинден Пирин (2009)
Виножито (2009)
Добитници на ОМД Награда за верска слобода
Архимандрит Никодим Царкниас (2010)

Добитници на ОМД Награда за достигнување во областа на уметноста

Олга Велоф Сандолович (2010)
Симон Трпчески (2010)

Previous Macedonian-American Advocates for Homeland

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved