Поранешниот потпретседател Џо Бајден ѝ го честита празникот Илинден на македонската заедница во САД

Поранешниот потпретседател Џо Бајден ѝ го честита празникот Илинден на македонската заедница во САД

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) им се заблагодари на поранешниот потпретседател на САД, Jо Бајден и д-р Џил Бајден, што издадоа изјава денес на годишнината од Илинденското востание и го прославија успехот на македонско-американската заедница во Соединетите држави. ОМД е невладина непартиска непрофитна добротворна организација. Како таква, ОМД не поддржува или се спротивставува на политичките партии или кандидати. ОМД ја информира…

Vice President Biden Celebrates Success of Macedonian-Americans on Ilinden Anniversary

Vice President Biden Celebrates Success of Macedonian-Americans on Ilinden Anniversary

The United Macedonian Diaspora (UMD) thanked former U.S. Vice President Joe Biden and Dr. Jill Biden for issuing a statement today on the anniversary of the Ilinden Uprising and celebrating the success of the Macedonian-American community in the United States who have long strengthened and enriched American society for over a century. UMD is a non-partisan 501 (c) (3) not-for-profit…

Cuyahoga Falls Mayor Don Walters Proclaims August 2nd Macedonian Republic Day

Cuyahoga Falls Mayor Don Walters Proclaims August 2nd Macedonian Republic Day

The United Macedonian Diaspora (UMD) thanked Mayor Don Walters for proclaiming today as Macedonian Republic Day, Ilinden, in the City of Cuyahoga Falls, Ohio recognizing the value the Macedonian Businessmen’s Club and the Macedonian-American community have brought to Cuyahoga Falls, Ohio, and the United States. Прокламација Додека, 2ри Август го одбележува македонскиот празник Ден на Републиката или Илинден (Празник на…

ОМД: Илинден симболизира што е можно кога Македонците ќе се обединат

ОМД: Илинден симболизира што е можно кога Македонците ќе се обединат

„Слободниот живот, но и политичките борби, влијаеја кај мене да се формира посебен светоглед за слободата на човекот и народите.“ Христо Татарчев, роден во Ресен, еден од основачите на ВМРО во 1893 година и прв претседател на Централниот комитет Обединетата македонска дијаспора (ОМД) им се придружува на македонските заедници ширум светот во одбележувањето на 2-ри август со одбележување на 117-годишнината…

UMD: Ilinden Symbolizes What is Possible When Macedonians Unite

UMD: Ilinden Symbolizes What is Possible When Macedonians Unite

“The free life, but also the political struggles, influenced me to form a special worldview for the freedom of man and the nations.” Hristo Tatarchev, born in Resen, one of the founders of VMRO in 1893 and first President of Central Committee The United Macedonian Diaspora (UMD) joins the global Macedonian communities in celebrating August 2nd marking the 117th Anniversary…

UMD: Macedonian Elections Cyber-Attack Warrants Investigation by NATO

UMD: Macedonian Elections Cyber-Attack Warrants Investigation by NATO

The United Macedonian Diaspora (UMD), the leading voice of Macedonians abroad, has expressed strong concern regarding the cyber-attack, which has already lasted for more than four days, on the Macedonian State Election Commission website on July 15th. Macedonia is NATO’s 30th and most-recent member. NATO Secretary-General Jens Stoltenberg has stated that an attack on one member nation is an attack…

ОМД: Сајбер-напад на македонските избори наложува истражување од страна на НАТО

ОМД: Сајбер-напад на македонските избори наложува истражување од страна на НАТО

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечки глас на Македонците во странство, изрази голема загриженост во врска со сајбер-нападот, кој веќе трае повеќе од четири дена, на веб-страницата на македонската државна изборна комисија (ДИК) на 15-ти јули. Македонија е 30-та и најновата членка на НАТО. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг изјави дека нападот врз една членка е напад врз сите. Според…

ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечкиот глас за Македонците во странство, го изрази своето длабоко разочарување во денешната одлука каде што цариградската Света Софија ќе биде претворена во џамија по турската судска наредба дека неверојатното светско архитектонско чудо заштитено од УНЕСКО не требало да биде музеј. ОМД им се придружува на многу лидери и меѓународни организации, вклучително и државниот секретар на…

UMD Profoundly Disappointed in Decision to Convert the Hagia Sophia into a Mosque

UMD Profoundly Disappointed in Decision to Convert the Hagia Sophia into a Mosque

The United Macedonian Diaspora (UMD), the leading voice for Macedonians abroad, expressed its profound disappointment in today’s decision to convert the Hagia Sophia into a mosque following a Turkish court order that the breathtaking UNESCO-protected world architectural wonder need not be a museum. UMD joins many leaders and international organizations, including U.S. Secretary of State Michael Pompeo, the European Union,…

UMD Celebrates 4th of July, Over a Century of Macedonian Immigration to the U.S.

UMD Celebrates 4th of July, Over a Century of Macedonian Immigration to the U.S.

The United Macedonian Diaspora (UMD) celebrates 244 years of American Independence. Beginning in the early twentieth century, many Macedonians immigrated to the United States fleeing from the violence that resulted from the Ilinden Uprising against the Ottoman Empire. Prior to World War I, a large wave of Macedonians had already migrated to the United States, and this was followed by…

UMD Generation M Virtual Hour: A Seat at the Table, Women, Diplomacy, and Lessons for the World

Summary by UMD Fellows Jordan Jantzen and Lauren Krotz On June 29, 2020, UMD Generation M hosted a Virtual Hour with Susan Sloan, Author of A Seat at the Table: Women, Diplomacy, and Lessons for the World, moderated by UMD Generation M Global Co-Chair Kristina Dimitrievski. Susan works for a global advocacy organization engaging with diplomats, government officials, community organizers,…