Cuyahoga Falls Mayor Don Walters Proclaims August 2nd Macedonian Republic Day

The United Macedonian Diaspora (UMD) thanked Mayor Don Walters for proclaiming today as Macedonian Republic Day, Ilinden, in the City of Cuyahoga Falls, Ohio recognizing the value the Macedonian Businessmen’s Club and the Macedonian-American community have brought to Cuyahoga Falls, Ohio, and the United States.

Прокламација

Додека, 2ри Август го одбележува македонскиот празник Ден на Републиката или Илинден (Празник на Свети Илија). Денот одбележува два големи настани во македонската историја – Илинденското Востание во 1903 против Османлиската Империја, и првата република на АСНОМ во 1944, која што го постави темелот за основањето на првата демократска република во југоисточна Европа; и

Додека, Клубот на македонските бизнисмени е овластен во градот Кајахога Фолс. Охајо, и се стреми да ги обедини македонските Американци со признавањето и овековечувањето на македонското културно наследство, додека обезбедува поддршка за комерцијалните и социјалните интереси на членовите во македонската заедница; и

Додека, градот Кајахога Фолс има корист од нашите вредни и енергични македонски американски граѓани, кои што ги одгледуваат нивните семејства со силна работна етика и вредности и ги поттикнуваат нивните деца да ги следат нивните соништа, кое што резултира во многумина кои што пораснале да бидат истакнати лидери и сочувствителни јавни службеници.

Сега, затоа, бидете решени, Јас, Дон Валтерс, Градоначалник на градот Кајахога Фолс, Охајо, го прогласувам 2ри Август, 2020 како:

ДЕН НА МАКЕДОНСКАТА РЕПУБЛИКА

во градот, додека нашите македонски-американски пријател го прославуваат овој важен празник, и, во име на сите граѓани, ви ја прошируваме нашата добра волја и пријателство до заедницата додека ја признаваме вредноста која што македонските Американци ја донесоа во овој град и држава.

Во Сведоштво, јас оттука ја поставив раката и го предизвикав Печатот на Градот Кајахога Фолс, Охајо, да биде ставен на овој 15-ти ден во Јули во годината 2020.

Градоначалник Дон Валтерс
Град на Кајахога Фолс

Previous ОМД: Илинден симболизира што е можно кога Македонците ќе се обединат

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved