ОМД подели пет Битов стипендии во 2012та година

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) гордо ги објавува овогодишните пет добитници на ОМД стипендијата за македонско наследство, Џон Л.Н. Битов (ОМД Битов стипендии): Драган Ѓорѓиев, Хелен Јанковски, Стефан Николоф, Филип Петковски и Александра Вучковска.  Од основањето на ОМД Битов стипендијата во јуни 2010 година, ОМД подели околу $20.000 во стипендии на македонските студенти во дијаспората.

ОМД стипендијата за студенти со македонско потекло, Џон Л. Н. Битов, е именувана по познатиот бизнисмен и столб на глобалната македонска заедница Џон Л.Н. Битов, и е основана во 2010 година за да им помогне на Македонците на додипломски студии во Австралија, Канада, Европа и САД. Целта на ОМД Битов стипендиите е да го унапреди образованието на младите Македонци кои се водени од вредностите на нивниото македонско воспитување и потекло. Битов Фондација додели $50,000.00 во јуни 2010 година кон ОМД програмата за стипендирање, а средствата ќе бидат дистрибуирани во текот на следните неколку години.  За повеќе информации за Стипендијата, кликнете тука.

“ОМД им честита на Драган, Хелен, Стефан, Филип и Александра – ние сме многу горди на овие млади и талентирани македонски ученици и им посакуваме се најдобро и многу среќа во нивните кариери. Сигурни сме дека ќе продолжат да не прават горди,” рече претседателот на ОМД Методија А . Колоски. “Ние сме многу благодарни на г-дин и г-ѓа Битов, на целото семејството Битов и на Фондацијата за нивната широкоградост и инвестиција во иднината лидерите на нашите заедници.”

Драган Ѓорѓиев е роден во Штип, Македонија и имигрирал во САД на седумгодишна возраст. Тој е трета година на Лојола Универзитетот во Чикаго (Лук) каде студира Политички науки и Екологија.  По дипломирањето, тој се стреми да се запише на правен факултет на отескот на еколошко право.  Своите страсти за политиката и еколошкиот активизам ги изразува преку политички кампањи и семинари, стажирање во јавниот сектор, стажирање во индустриите за енергија и енергетски набавки. Неговите достигнувања вклучуваат стипендии од Универзитетот Лук како и награди од приватниот бизнис и јавни организации. Драган се надева еден ден да игра улога во воведувањето во новата ера на индустрии кои ќе бидат профитабилни и еколошки свесни.

Хелен Јанковски е четврта година на Јорк Универзитетот во Канада каде студира Географија и урбани студии. Во исто време таа студира и на Програмата за образование на Јорк Универзитетот.  Нејзините интереси вклучуваат: гентрификација, јавен наспроти приватен простор, адаптација и повторна употреба на просторот, како и затворени заедници. Хелен е од македонското потекло; нејзината мајка е од Радовиш и нејзиниот татко е од Битола. Во моментов, таа е стажант во секторот за развој на производи во копорацијата за општинска сопственост во нивниото претставништво во Пикеринг, Онтарио, а исто така Хелен е и кандидат за учител во Марквил средното учулиште. Во блиска иднина, Хелен се надева дека ќе стане професор во средно училиште.

Стефан Николоф е роден во Торонто (Канада). Тој моментално е на постдипломски студии и студира на смерот Модерна и современа уметност на Кристис факултетот во Лондон (Англија). Стефан има дипломирано на факултетот за ликовни уметности на OЦAД универзитетот во 2010 година, а исто така има дипломирано и на смерот за образование на Нипсинг универзитет во 2011 година.  Неговата изложеност на македонски народни игри и музика преку Селјани Македонскaта фолклорно-уметничко друштво, како и разговорите со својот татко, Џејмс Николоф и неговиот дедо Тед Еванс Гелентсоф, е она што придонело за неговата силна приврзаност кон својот македонски идентитет, како и поширокиот интерес за македонската култура и историја. Стефан свири на гајда и бил награден со “Златна гајда” во 2009 година на фестивалот „Пеце Атанасовски“ на народни песни и инструменти во Долнени (Македонија).

Филип Петковски е син на Розета и Љупчо Петковски и е роден на 5 февруари 1991 година во Скопје. Своето основно образование го завршил во „Петар Петровиќ-Његош“ во Скопје. Уште од седумгодишна возраст, Филип бил заинтересиран за народното танцување и станал дел од ансамблот за македонски народни песни и ора “Скопје”, каде што подоцна станал соло изведувач и кореограф. Неговата љубов кон македонскиот фолклор и култура влијаело Филип да се запише на одделот за традиционална музика и игри во училиштето за музика и балет “Илија Николовски – Луј”. Од тогаш, Филип започнал професионално да се занимава со танцување и пеење, како и да настапува во многу земји низ Европа. Неговиот интерес продолжил да се развива, па тој одлучил да аплицира за стипендија на ансамблот за источна Европа песни и игри “Тамбурицанс” на Дукесне Универзитетот каде што моментално е на додипломски студии. Филип гради кариера во театарска режија и мултимедија, и активно учествува во продукции на Маскерс црвениот театар. Филип продолжува да игра македонски и многу други ора и песни на Дукесне универзитет при “Тамбурицанс” каде што постојано работи, патува и ја претставува македонската култура и фолклор низ многу градови и држави низ САД. Филип е при крај на своите додипломски студии и со нетрпение очекува да аплицира на постдипломски студии на отсекот Џон Велс режија при програмата на Карнеги Мелон универзитетот, со надеж да стане професионален театарски режисер и учител. Тој би сакал да ја искористи оваа прилика  да се заблагодари на Обединетата македонска дијаспора за сета помош обезбедена кон неговото образование и на кон Македонија. Тој е многу горд Македонец кој живее во САД, и  придонесува за промоција на културата на својата земја и општество.

Александра Вучковска е родена и израсната во Пехчево, а дошла во САД во 2010 година како стипендист на додипломските студии на смерот по Биохемија. Таа во моментов е трета година на Универзитетот Џадсон во Елџин (Илиноис). Нејзиното семество ја инспирирало да ги оствари своите соништа за високо образование. Александра работи како асистент на професори по биологија и хемија. Таа е на листата на деканот на факултетот за најдобри студенти, а е добитник и на претседателската стипендија, како и членува во алфа, ламбда, делта општество, во кое членуваат студенти со пласман од топ 20% од нивната генерација. Во мај 2013 година, по дипломирањето таа ќе полага приемни испити и се надева дека ќе биде примена на медицински факултет. Нејзината цел и животна визија е да се здобие со образование и искуство и да се врати во Македонија за да работи во заедниците каде нема доволно лекари. 

 

Previous UMD Awards Five Bitove Scholarships in 2012

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved