ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечкиот глас за Македонците во странство, го изрази своето длабоко разочарување во денешната одлука каде што цариградската Света Софија ќе биде претворена во џамија по турската судска наредба дека неверојатното светско архитектонско чудо заштитено од УНЕСКО не требало да биде музеј.

ОМД им се придружува на многу лидери и меѓународни организации, вклучително и државниот секретар на САД, Мајкл Помпео, Европската унија и УНЕСКО во осудата на оваа одлука. Како пријател на турскиот народ, ОМД се надева дека раководството на Турција ќе ја промени оваа контрапродуктивна одлука и ќе го задржи нејзиниот музејски статус.

Света Софија, место за наследство на УНЕСКО со големо значење за Македонците и православните христијани ширум светот, е изградена во 6 век од н.е. од страна на Јустинијан Велики, кој бил роден во близина на денешниот главен град на Македонија, Скопје. Црква на почетокот, таа стана симбол и икона за еден милениум на Византиската империја и на православниот христијански свет, пред преземањето на тогашниот Цариград од страна на Османлиската империја, кога ја претвори Света Софија во џамија. Во 1934 година, под раководство на Мустафа Кемал Ататурк, роден во Солун, Македонија, Света Софија беше прогласена за музеј, дел од списокот на светско наследство на УНЕСКО и стана главна туристичка атракција на Турција.

Previous UMD Profoundly Disappointed in Decision to Convert the Hagia Sophia into a Mosque

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved