Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Автор: Методија А. Колоски, претседател на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) Како тестамент на своите длабоко врежани европски вредности, Бугарските власти почнаа да позајмуваат Грчки тактики за изнудување отспапки од Македонија. Бидејќи одлуката за приспатување на Македонија кон Еворпската Унија (ЕУ) е се поблиску, Бугарија, потпирајќи се врз своите вето привилегии, агресивно ги засилува своите барања за промена на историјата. Колку…

UMD Calls on Bulgaria to Apologize for Deporting Macedonian Jews to Their Deaths During WWII

The United Macedonian Diaspora (UMD) commemorates with great sadness the 70th anniversary of Bulgaria’s mass deportation of virtually all of Macedonia’s Jewish community to its death during World War II.   UMD calls on the Bulgarian government to recognize publicly that, as a direct result of Bulgaria’s fascist government’s collaboration with Nazi Germany, 7,144 Macedonian Jews were deported to the…

UMD: EU Council on Macedonia Undermines EU Enlargement Credibility

On December 11, 2012, the EU Council put the nationalist agendas of Bulgaria and Greece before EU enlargement, damaged regional stability in the Western Balkans, and undermined the credibility of the EU enlargement process.  The United Macedonian Diaspora (UMD) believes that the EU should be the bridge that unites Europe; instead it has become the divider that deepens inter-regional differences,…