Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Почитувани, По повод вашата статија “Моне за почетници,” каде ОМД од страна на вашиот новинар Љупчо Поповски е оквалификувана како патриотско националистичка, во интерес на јавноста во Македонија и во дијаспората, согласно европските вредности на објективно информирање, Ве молиме да ја објавите во целост следнава реакција. Во своето 13 годишно постоење, ОМД согласно својата програмска определба и мисија секогаш стоела…

ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

Денес, Обединетата македонска дијаспора (ОМД) и сите Македонци ширум светот јакомеморираат 100-годишнината од почетокот на Првата Балканска Војна (8 октомври 1912), која воедно го означува и почетокот на кампањата за масовно етничко чистење на Македонците од страна на владите на Грција, Бугарија и Србија.   Војната доведе до неправедна поделба на етничка и географска Македонија и му предизвика огромно страдање…