ОМД: Почит за жртвите од Илинденското востание

ОМД: Почит за жртвите од Илинденското востание

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) ја честува 116-годишнината од Илинденското востание кога на 2 август 1903 година, Македонците се кренаа против Отоманската империја за да ја вратат својата слобода, основајќи ја првата демократска република на Балканот во Крушево. 10 дена и ноќи, Македонците живееја слободно во земјата за која го ризикуваа својот живот. Нивната краткотрајна Крушевска Република беше уништена по огромната…