ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

Денес, Обединетата македонска дијаспора (ОМД) и сите Македонци ширум светот јакомеморираат 100-годишнината од почетокот на Првата Балканска Војна (8 октомври 1912), која воедно го означува и почетокот на кампањата за масовно етничко чистење на Македонците од страна на владите на Грција, Бугарија и Србија.   Војната доведе до неправедна поделба на етничка и географска Македонија и му предизвика огромно страдање…