ОМД: Министерката за Одбрана Шекеринска го Обесчестува Споменот на Жртвите од Тероризмот во 2001-та година

ОМД: Министерката за Одбрана Шекеринска го Обесчестува Споменот на Жртвите од Тероризмот во 2001-та година

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ја објави следната изјава, како одговор против Министерката за Одбрана, Радмила Шекеринска, која беше фотографирана пред емблема на УЧК* во канцеларијата на кичевскиот градоначалник: “Постапките на Министерката за Одбрана, Шекеринска, сè застрашувачки и несоодветни. Конфликтот во 2001 г. во Македонија беше акт на тероризам и агресија од страна на сепаристичката УЧК* (Ослободителната Народна Армија)*, против македонските…

UMD: Defense Minister Sekerinska Dishonors Memory of 2001 Terrorism Victims via Photo Op

UMD: Defense Minister Sekerinska Dishonors Memory of 2001 Terrorism Victims via Photo Op

The United Macedonian Diaspora (UMD) issued the following statement today in response to Macedonian Deputy Prime Minister and Defense Minister Radmila Sekerinska photographed in front of UCK* emblem in the office of the Kicevo Mayor: “Defense Minister Sekerinska’s actions are appalling and inappropriate. The 2001 conflict in Macedonia was nothing but an act of terrorism and aggression by the separatist…

ОМД ја поздравува одлуката против Бугарија во спорот со македонското малцинство во ЕСЧП

ОМД ја поздравува одлуката против Бугарија во спорот со македонското малцинство во ЕСЧП

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ги поздравува позитивните решенија на Европскиот Суд на Човекови права во Стразбур, поднесени против Бугарија поради кршењето на Член 11 (слобода на собирање и организирање) од Конвенцијата за заштита на човекови права и основна слобода. ЕСЧП е една од ретките институции koја континуирано продолжува да ја надгледува и казнува Бугарија за кршење на човековите права на…

UMD Hails ECHR Rulings Concerning Human Rights Violations by Bulgaria

UMD Hails ECHR Rulings Concerning Human Rights Violations by Bulgaria

The United Macedonian Diaspora (UMD) hails today’s two decisive rulings of the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg against Bulgaria in violation of Article 11 (freedom of assembly and association) of the Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms. ECHR has been one of the rare institutions that continue to shed light on Bulgaria’s human…

Кому му смета македонската дијаспора ширум светот?

Македонските граѓани ширум светот бурно реагираа на случувањата поврзани со организирањето на избори за време на пандемијата КОВИД-19. Неодамна, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) исто така реагираше за низата пропусти направени од Државната Изборна Комисија (ДИК) во врска со оневозможувањето на регистрација во избирачкиот список на голем број македонски граѓани со живеалиште надвор од Македонија. Иако ОМД формално се обрати до…

Бугарски Европски Пратеник Ја Нападна Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД)

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ги осудува потценувачките изјави на Андреј Ковачев, пратеник во Европскиот Парламент од Бугарија во врска со постоењето на македонскиот јазик и активностите на ОМД во македонската дијаспора. Однесувањето на г-динот Ковачев е непристојно за активен член на Европскиот Парламент и покажува јасна ксенофобија и расизам. Г-динот Ковачев јавно го истакнува не само недостигот од европски вредности,…

Bulgarian Member of European Parliament Attacks UMD

The United Macedonian Diaspora (UMD) is saddened by the disparaging remarks of Andrey Kovatchev, a Member of the European Parliament (MEP) from Bulgaria concerning the existence of the Macedonian language and UMD’s efforts in the Macedonian diaspora. Mr. Kovatchev’s behavior is unbecoming of a sitting member in the European Parliament and displays overt xenophobia and racism. Mr. Kovatchev’s mindset lays…

UMD Generation M Launches Emerging Leaders Mentorship Program

The United Macedonian Diaspora (UMD) and young leaders Generation M are excited to announce the launch of our new Emerging Leaders Mentorship Program. In light of the current situation that affects us all, it is more important than ever to support our Macedonian community. The countries we live in and our Macedonian community are facing unprecedented challenges.  In times like…

UMD Mourns Passing of Tina Pavle

The United Macedonian Diaspora (UMD) mourns the passing of Tina Pavle, at the age of 92, and expresses its sincere condolences to our Advisory Council member Jim Pavle and the entire Pavle family. Бог да ја прости! Вечнаја Памјат! Memory Eternal! Below is a eulogy Jim Pavle wrote in his mother’s honor: My mom, Tina Pavle, passed away peacefully on…

ОМД Бара Одложување на Изборите Поради Коронавирусот; 4 Барања за Лидерската Средба

ОМД Бара Одложување на Изборите Поради Коронавирусот; 4 Барања за Лидерската Средба

Како најголема организација на македонците надвор од Македонија, Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) се приклучи вчера на повиците од јавноста во државата на одлаѓање на изборите поради коронавирусот и виталноста да се справиме со епидемијата.    ОМД потенцираше дека одлаѓање на изборите сепак не е изговор за Државната Изборна Комисија да ги загрозува правата на македонските граѓани надвор од Македонија и…