ОМД: Независната, суверена, слободна Македонија е неповратна реалност

ОМД: Независната, суверена, слободна Македонија е неповратна реалност

Денес, Обединета Македонска Дијаспора и македонската дијаспора ширум светот прославуваат 119 години од Илинден и 78 години од АСНОМ. Независната, суверена, слободна Македонија е неповратна реалност која македонската дијаспора ширум светот помогна да се создаде. Овој голем ден за сите Македонци, низ целиот свет, означува непокор, повторно раѓање на државата и воздигнување до нова слобода. Иако ние живееме во независна…

ОМД донираше за 15тиот Македонски Културен Фестивал во Албанија

ОМД донираше за 15тиот Македонски Културен Фестивал во Албанија

Ова лето, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) направи кампања за собирање на потребните средства за 15тото издание на Македонскиот Културен Фестивал, кој се одржува во регионот Мала Преспа во Албанија каде има мнозинско етничко македонско население. Ви благодариме на сите членови и поддржувачи на ОМД кои придонесоа за оваа кампања да биде успешна, со што се собраа вкупно $4.000 долари за…

UMD Awards Heritage Grant to the Macedonian Cultural Festival in Albania

UMD Awards Heritage Grant to the Macedonian Cultural Festival in Albania

Earlier this summer, the United Macedonian Diaspora (UMD) led a grassroots-driven fundraising campaign to raise necessary funds for the 15th Annual Macedonian Cultural Festival, held in the Mala Prespa region of Albania where there is a majority ethnic Macedonian population. A big thank to you all UMD members, and supporters who gave towards this campaign, raising a total of $4,000…

ОМД: Членство во ЕУ по секоја цена е пораз на оваа аматерска дипломатија

ОМД: Членство во ЕУ по секоја цена е пораз на оваа аматерска дипломатија

Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) е загрижена дека денешниот чекор на Република Македонија кон членство во Европската Унија е погубен и води кон катастрофални отстапки без никакви гаранции за успех. Имено, македонската влада мора да направи уставни промени за почеток на преговори кои може да траат бесконечно. И кога можеби еден ден Република Македонија ќе ги исполни сите критериуми за членство…

6th Birthright Macedonia Program Kicks Off With 12 Students

6th Birthright Macedonia Program Kicks Off With 12 Students

The United Macedonia Diaspora (UMD), the leading voice for Macedonians abroad, is excited to announce the return of our Birthright Macedonia (BRM) program after a two-year hiatus due to the pandemic. Birthright Macedonia is held in partnership with the oldest civil society organization in Macedonia – Macedonian Center for International Cooperation (MCIC) and the Birthright Macedonia Bitola Alliance, consisting of…

Започна 6-тата програма Родум од Македонија со 12 студенти од дијаспората

Започна 6-тата програма Родум од Македонија со 12 студенти од дијаспората

Обединета Македонија Дијаспора (ОМД), која претставува водечки глас на Македонците во странство, возбудливо го објавува враќањето на нашата програма Родум од Македонија (Birthright Macedonia) по двегодишен прекин поради пандемијата.    Родум од Македонија се одржува во партнерство со најстарата граѓанска организација во Македонија – Македонски центар за меѓународна Соработка (МЦМС) и новосоздадената Битолската Алијанса на Родум од Македонија, составена од…

UMD Urges Rejecting French Proposal – a Trojan Horse for Bulgarian Nationalistic Demands

UMD Urges Rejecting French Proposal – a Trojan Horse for Bulgarian Nationalistic Demands

The United Macedonian Diaspora (UMD), the leading voice of Macedonians outside of Macedonia, strongly urges the Kovacevski government immediately reject the French proposal which is a Trojan horse for the Bulgarian nationalistic appetites. The French proposal inserts a bilateral dispute in the negotiations for EU accession. Macedonia cannot allow Bulgaria to succeed in its perverse interpretations of history and attempts…

Попис во Австралија: Македонскиот јазик најзборуван источноевропски јазик во државата

Попис во Австралија: Македонскиот јазик најзборуван источноевропски јазик во државата

На или околу 10 август 2021 година, над 25 милиони луѓе во Австралија го завршија Пописот на населението и домување предводено од страна на Австралиското биро за статистика.   Меѓу другото, податоците од Пописот ги демонстрираат мноштвото култури и јазици кои ја сочинуваат Австралија преку обезбедување разновидни податоци како што се: земјата на раѓање, потеклото, јазиците што се користат дома…

Чист Македонски Јазик? Чиста Лага

Во изминативе денови, македонските политичари како Пендаровски, Ковачевски, Маричиќ и Османи често изјавуваат дека македонскиот јазик е чист во францускиот предлог. Ова го бројат како клучна придобивка од прифаќање на францускиот предлот. Има само еден проблем: нивните изјави немаат никаква поткрепа во текстот на францускиот предлог што се објави на веб страницата на Владата (види линк). Во однос на јазикот…