On the Passing of Dr. Nick Rizos

On the Passing of Dr. Nick Rizos

The United Macedonian Diaspora (UMD) extends our heartfelt condolences to 2017 UMD Macedonian Diaspora 40 under 40 Award Recipient Anthony Rizos, on the passing of his father Dr. Nick Rizos due to COVID-19 complications at the young age of 65. Dr. Rizos, a proud first-generation Canadian-born Macedonian, was a distinguished obstetrician and gynecologist and one of the longest-tenured doctors in…

Mother (“Maika”) in Name Only by Helen Manou

Mother (“Maika”) in Name Only by Helen Manou

As Macedonians throughout the world unite in a moment of silence and light a candle to remember those who have suffered the brutality of the Greek state for the last 150 years and commemorate the Macedonian Genocide, we, at UMD wanted to share this very touching and authentic story by Adelaide-based Australian-Macedonian Helen Manou about her mother who was one…

Илинден Прогласен Како Ден на Македонското Американско Наследство во Вашингтон

Илинден Прогласен Како Ден на Македонското Американско Наследство во Вашингтон

Прокламација од градоначалникот на Вашингтон, Мјуриел Бaузер Ден на македонското американско наследство 2 Август, 2020 Додека, македонските Американци имаат богато традиционално потекло во уметност, архитектура, поезија, музика, и танци; и Додека, македонските Американци прават вредни придонеси во многу аспекти на животот вклучително и во бизнис, право, медицина, образование, технологија, влада, воена служба, спорт, и култура; и Додека, многумина Македонци се…

Поранешниот потпретседател Џо Бајден ѝ го честита празникот Илинден на македонската заедница во САД

Поранешниот потпретседател Џо Бајден ѝ го честита празникот Илинден на македонската заедница во САД

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) им се заблагодари на поранешниот потпретседател на САД, Jо Бајден и д-р Џил Бајден, што издадоа изјава денес на годишнината од Илинденското востание и го прославија успехот на македонско-американската заедница во Соединетите држави. ОМД е невладина непартиска непрофитна добротворна организација. Како таква, ОМД не поддржува или се спротивставува на политичките партии или кандидати. ОМД ја информира…

Vice President Biden Celebrates Success of Macedonian-Americans on Ilinden Anniversary

Vice President Biden Celebrates Success of Macedonian-Americans on Ilinden Anniversary

The United Macedonian Diaspora (UMD) thanked former U.S. Vice President Joe Biden and Dr. Jill Biden for issuing a statement today on the anniversary of the Ilinden Uprising and celebrating the success of the Macedonian-American community in the United States who have long strengthened and enriched American society for over a century. UMD is a non-partisan 501 (c) (3) not-for-profit…

Cuyahoga Falls Mayor Don Walters Proclaims August 2nd Macedonian Republic Day

Cuyahoga Falls Mayor Don Walters Proclaims August 2nd Macedonian Republic Day

The United Macedonian Diaspora (UMD) thanked Mayor Don Walters for proclaiming today as Macedonian Republic Day, Ilinden, in the City of Cuyahoga Falls, Ohio recognizing the value the Macedonian Businessmen’s Club and the Macedonian-American community have brought to Cuyahoga Falls, Ohio, and the United States. Прокламација Додека, 2ри Август го одбележува македонскиот празник Ден на Републиката или Илинден (Празник на…

ОМД: Илинден симболизира што е можно кога Македонците ќе се обединат

ОМД: Илинден симболизира што е можно кога Македонците ќе се обединат

„Слободниот живот, но и политичките борби, влијаеја кај мене да се формира посебен светоглед за слободата на човекот и народите.“ Христо Татарчев, роден во Ресен, еден од основачите на ВМРО во 1893 година и прв претседател на Централниот комитет Обединетата македонска дијаспора (ОМД) им се придружува на македонските заедници ширум светот во одбележувањето на 2-ри август со одбележување на 117-годишнината…

UMD: Ilinden Symbolizes What is Possible When Macedonians Unite

UMD: Ilinden Symbolizes What is Possible When Macedonians Unite

“The free life, but also the political struggles, influenced me to form a special worldview for the freedom of man and the nations.” Hristo Tatarchev, born in Resen, one of the founders of VMRO in 1893 and first President of Central Committee The United Macedonian Diaspora (UMD) joins the global Macedonian communities in celebrating August 2nd marking the 117th Anniversary…

UMD: Macedonian Elections Cyber-Attack Warrants Investigation by NATO

UMD: Macedonian Elections Cyber-Attack Warrants Investigation by NATO

The United Macedonian Diaspora (UMD), the leading voice of Macedonians abroad, has expressed strong concern regarding the cyber-attack, which has already lasted for more than four days, on the Macedonian State Election Commission website on July 15th. Macedonia is NATO’s 30th and most-recent member. NATO Secretary-General Jens Stoltenberg has stated that an attack on one member nation is an attack…

ОМД: Сајбер-напад на македонските избори наложува истражување од страна на НАТО

ОМД: Сајбер-напад на македонските избори наложува истражување од страна на НАТО

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечки глас на Македонците во странство, изрази голема загриженост во врска со сајбер-нападот, кој веќе трае повеќе од четири дена, на веб-страницата на македонската државна изборна комисија (ДИК) на 15-ти јули. Македонија е 30-та и најновата членка на НАТО. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг изјави дека нападот врз една членка е напад врз сите. Според…

ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечкиот глас за Македонците во странство, го изрази своето длабоко разочарување во денешната одлука каде што цариградската Света Софија ќе биде претворена во џамија по турската судска наредба дека неверојатното светско архитектонско чудо заштитено од УНЕСКО не требало да биде музеј. ОМД им се придружува на многу лидери и меѓународни организации, вклучително и државниот секретар на…