Единство

ОМД бара решавање на разликите само преку политички дијалог

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечката македонска организација на Македонците во светот, е длабоко загрижена за последните случувања во Собранието на Република Макеоднија за време на гласањето на буџетот за 2013 година, вклучувајќи ги и насилините конфронтации внатре и надвор од зградата на Парламентот.  ОМД ги повикува сите партии и граѓани на Република Македонија да останат смирени и заедно да работат…

Македонскиот адвокат Томас Н. Танеф е избран за супер адвокат на Охајо и Топ 50 адвокати во Колумбос за 2013 година

Македонскиот адвокат Томас Н. Танеф е избран за супер адвокат на Охајо и Топ 50 адвокати во Колумбос за 2013 година

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) му честита на долгогодишниот пријател, поддржувач и член на советничкиот одбор на ОМД, Томас Н. Танеф за изборот за супер адвокат на Охајо по трети пат, како и за именување на листата Топ 50 адвокати во Колумбос.  Танеф е вклучен во првите 5% на најдобри адвокати, а адвокатскиот бар го избрал и за еден од најпочитуваните…

ОМД назначи регионален преставник за Монтреал

ОМД назначи регионален преставник за Монтреал

Управниот одбор на Обединетата македонска дијаспора (ОМД) со задоволство го објавуваат назначувањето на Александра Настеска за прв регионален преставник на ОМД за Монтреал.  “Монтреал е втор најголем град во Канада и нормално е ОМД да ги прошири своите акстивности и во регионот на Монтреал,” вели членот на управниот одбор и директор на Канада, Џим Даикос. “Александра се приклучува на тимот…

4та Глобална конференција на ОМД, 24 јули – 2 август 2013 година, во Македонија

4та Глобална конференција на ОМД, 24 јули – 2 август 2013 година, во Македонија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечката организација на Македонците во светот, со задоволство објавува дека четвртата глобална конференција ќе се одржи од 24 јули до 2 август 2013 година во нашата прадедовска и историска татковина – Македонија. Тематиката на конференцијата ќе се совпадне со стогодишнината од завршувањето на Балканските војни и потпишувањето на Букурешкиот договор со наслов: Македонија 2013: 100 години…

Јавен повик за академски трудови: Македонија 2013: 100 години по Букурешкиот договор

Јавен повик за академски трудови: Македонија 2013: 100 години по Букурешкиот договор

Јавен повик за академски трудови Македонија 2013: 100 години по Букурешкиот договор Скопје и Охрид, Македонија, 24 јули – 2 август 2013 година Краен рок за поднесување на абстракти/ предлози за академски трудови до 30 март 2013 година Во 2013 година се одбележуаат 100 години од завршувањето на Балканските војни и потпишувањето на Букурешкиот договор кој ја подели географска Македонија помеѓу…

Запознајте ги помладите соработници на ОМД за есен 2012

Запознајте ги помладите соработници на ОМД за есен 2012

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) со задоволство Ви ги претставува Соработниците за меѓународна политика и дипломатија во седиштето на ОМД во Вашингтон, за периодот Есен, 2012 година: Ана Доневска Дејвид, Милена Фурнаџиска, Тамар Гзиришвили, и Залта Унеркова. Ребека Шерифс работи од канцеларијата во Перт, Австралија за јавни врски.  Нашиот координатор за социјални медиуми, Милка Трајкова, која стажираше во ОМД ова лето…

Ендру Д. Пејкоф, назначен македонски почесен конзул во Калифорнија

Ендру Д. Пејкоф, назначен македонски почесен конзул во Калифорнија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) топло му честита на нашиот драг пријател Ендру Д. Пејкоф, Постариот на неговото назначување за прв почесен конзул на Република Македонија во Калифорнија, со седиште во Онтарио, Калифорнија. Пејкоф е основач и претседавач на Нијагара Ботлинг, ДОО – најголемата приватна компанија за флаширана вода во западната хемисфера.  “Јас сум горд Македонец од Калифорнија и сум длабоко…

ОМД од Премиерот Груевски побара Министерство за Дијаспора

Претседавачот на управниот одбор на Обединетата македонска дијаспора (ОМД) г. Стојан Николов денеска испрати писмо до Премиерот Никола Груевски во кое се бара основање на Mинистерство за дијаспора.  Целта би била консолидирање на сите тела задолжени за прашања со дијаспората, вклучувајќи ги Aгенцијата за иселеници и Cекторот за дијаспора под Министерството за надворешни работи, во едно функционално и ефективно министерство…

ОМД подели пет Битов стипендии во 2012та година

ОМД подели пет Битов стипендии во 2012та година

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) гордо ги објавува овогодишните пет добитници на ОМД стипендијата за македонско наследство, Џон Л.Н. Битов (ОМД Битов стипендии): Драган Ѓорѓиев, Хелен Јанковски, Стефан Николоф, Филип Петковски и Александра Вучковска.  Од основањето на ОМД Битов стипендијата во јуни 2010 година, ОМД подели околу $20.000 во стипендии на македонските студенти во дијаспората. ОМД стипендијата за студенти со македонско…

ОМД бара поблиски врски меѓу Македонија и Нов Зеланд

ОМД бара поблиски врски меѓу Македонија и Нов Зеланд

Врз основа на заедничките демократски и мултикултурни вредности помеѓу Република Македонија и Нов Зеланд, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) бара засилување на соработката помеѓу двете земји, особено во сверите на економијата и културата.  Според директорот на ОМД за Австралија, Ордан Андреевски: “Поблиски врски може да се постигнат со назначување на  македонски дипломат во Нов Зеланд, како на пример, генерален Конзул на…

Џејмс Саундерс е овогодинешниот добитник на ОМД Наградата за животно дело

Џејмс Саундерс е овогодинешниот добитник на ОМД Наградата за животно дело

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) со гордост Ви најавува дека на Џејмс Саундерс ќе биде добитник на престижната ОМД Награда за животно дело како признание за неговата значајна улога во напредувањето на македонската кауза. Наградата ќе му биде врачена на 27-ми октомври 2012 за време на годишната Гала во Македонската Православна Катедрала Св. Климент Охридски во Торонто (Канада).    “Г-дин Саундерс…

ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

ОМД ја одбележува 100-годишнината од Првата Балканска Војна

Денес, Обединетата македонска дијаспора (ОМД) и сите Македонци ширум светот јакомеморираат 100-годишнината од почетокот на Првата Балканска Војна (8 октомври 1912), која воедно го означува и почетокот на кампањата за масовно етничко чистење на Македонците од страна на владите на Грција, Бугарија и Србија.   Војната доведе до неправедна поделба на етничка и географска Македонија и му предизвика огромно страдање…