EU

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Само Обединети Можеме, Дали Сте и Вие со Нас?

Почитувани членови и пријатели на ОМД, почитувани наши сонародници Македонци и пријатели на Македонија, ОМД го започна проектот 10$ за 10К, проект кој е многу значаен за нашата организација, а со тоа и за гласот на Македонците од дијаспората, но и во матичната Македонија. https://www.crowdrise.com/o/en/campaign/umd10from10kmacedonia/macedonia Ви се обраќаме Вам, нашите сонародници и пријатели со апел за симболична донација од 10…

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

ОМД изразува загриженoст за влошеното здравје на борецот за човекови права на Македонците, Едмонд Темелко

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) е сериозно вознемирена од веста за влошеното здравје на Едмонд Темелко, градоначалник на Пустец, Албанија, кој во 2010 година ја доби Наградата за човекови права на ОМД и инсистира СЈО веднаш да побара отпуштање од притвор. ОМД му испраќа најискрени желби за брзо оздравување на Темелко и му посакува цврта верба и истрајност во голготата што…

UMD Concerned about Ailing Health of Macedonian Human Rights Advocate

UMD Concerned about Ailing Health of Macedonian Human Rights Advocate

The United Macedonian Diaspora (UMD) is greatly distressed by the news of the ailing health of 2010 UMD Human Rights Award recipient Edmond Temelko, Mayor of Pustec, Albania and calls on the Special Prosecutor’s Office to end his police detention. UMD sends its thoughts and well wishes to Temelko for a speedy recovery and wish him faith and perseverance. We…

Повик за Македонско Национално Единство

Повик за Македонско Национално Единство

Почитувани Македонци, Ова се историски моменти од нашето опстојување. Секојдневно сме сведоци на надворешни, a најразочарувачко и внатрешни обиди за уништување на вековниот македонски идентитет. Самобитноста ни е загрозена од тие кои што се задолжени од народот за одбрана на Македонија и нејзиниот национален интерес. Прво, Владата на Република Македонија и Парламентарниот состав, а со последниот акт и од Синодот…

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Реакција на ОМД за статијата “Моне за почетници” на Дојче Веле

Почитувани, По повод вашата статија “Моне за почетници,” каде ОМД од страна на вашиот новинар Љупчо Поповски е оквалификувана како патриотско националистичка, во интерес на јавноста во Македонија и во дијаспората, согласно европските вредности на објективно информирање, Ве молиме да ја објавите во целост следнава реакција. Во своето 13 годишно постоење, ОМД согласно својата програмска определба и мисија секогаш стоела…

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер

Грчкиот МНР го Блокираше Претседателот на ОМД на Твитер Историски, Грција како основоположник на демократијата можела да се пофали со епитетот на бранител на човековите права и слободи. За жал, ваквата историја денес не е ништо повеќе од само историја и нема никакви сличности со реалноста во современа Грција. Утрово, министерот за надворешни работи на Грција, Никос Коцијас, без никаков…

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greek Foreign Minister Blocks UMD President

Greece, at one point in its history, was the founder of democracy and could boast itself to be the champion of human enlightenment and freedom. Unfortunately, that history is just that, history, and bears no resemblance to the reality of contemporary Greece. Earlier today, the Greek Foreign Minister, Nikos Kotzias, blocked UMD President, Metodija A. Koloski, on Twitter, without any…

Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне

Реакција на ОМД за иницијативата Жан Моне

Во врска со посетата на известувачот за Македонија, европратеникот Иво Вајгл, Обединета Македонска Дијаспора како најголема организација на Македонците надвор од Македонија се чувствува одговорна јавно да го праша почитуваниот гостин при посетата на Македонија, јавно да се произнесе на што се базира легитимитетот за иницијативи за нетранспарентни меѓупартиски преговори и разговори во Париз, во куќата на Жан Моне. Притоа…

URGENT: Secret Greek Conference on Macedonia’s Name Taking Place in Canada

URGENT: Secret Greek Conference on Macedonia’s Name Taking Place in Canada

Kristina Dimitrievski, the Canadian Chairwoman of Generation M – UMD’s young leaders program – discovered a brochure of a secret Greek conference on Macedonia’s name taking place next weekend in Quebec. It is nowhere to be found on the website of the host of the conference – the Canadian Hellenic Congress. The Greeks, backed by their government in Athens, will…

Macedonia at the Pittsburgh East European and Slavic Fall Festival

Macedonia at the Pittsburgh East European and Slavic Fall Festival

On Sunday, October 30, 2017, the United Macedonian Diaspora (UMD) promoted Macedonia at the Eastern European and Slavic Fall Festival held at the Cathedral of Learning at the University of Pittsburgh. Organized by the Center for Russian and East European Studies and the Yugoslav Room Committee, the festival highlighted the history, people and cultures of Southeast Europe, especially the nationalities…

We Have Always Been, Are, and Will Always Be Macedonia

We Have Always Been, Are, and Will Always Be Macedonia

Just hours ago, Greece’s President, Prokopis Pavlopoulos, made inflammatory and patently false remarks about Macedonia, claiming that Macedonia “was, is, and will remain Greek.” He continued his historically illiterate diatribe by claiming that Macedonians “falsify history” and “use a name that it is not entitled to.” We here at the United Macedonian Diaspora strongly condemn these statements. We find it…

John Bitove’s Memory Lives On Through Education of Future Macedonian Leaders

The memory of the late John L. N. Bitove—a champion of Macedonian human rights, who was passionately devoted to the betterment of Macedonians throughout the world—lives on through the annual United Macedonian Diaspora John L. N. Bitove, C.M. Macedonian Heritage Scholarship Awards (UMD Bitove Scholarship). UMD is pleased to announce the first-round of 2016 recipients: Lisa Evans, Sara Gichevska, Aleksandar…