ОМД Потсетува Сенаторот Марфи е 1 од 100 Сенатори во САД

ОМД Потсетува Сенаторот Марфи е 1 од 100 Сенатори во САД

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), кој претставува водечки глобален глас за Македонците, ги осуди коментарите на американскиот сенатор Крис Марфи за пристапувањето на Македонија во Европската унија.

ОМД ја потсетува јавноста дека сенаторот Марфи е само еден од стоте сенатори во Конгресот на САД. Коментарите на сенаторот Марфи само ќе ги поттикнат антиамериканските чувства во Македонија.

Во петокот, сенаторот Марфи ја заврши турнејата низ Балканот, вклучително и Македонија, како дел од неговиот брифинг како член на Комитетот за надворешни односи на Сенатот на САД. На социјалната мрежа Twitter, сенаторот твитна три пати на иста тема, вклучително и видео порака дека дошол во Македонија на само четири часа за да пренесе една едноставна порака:

„Македонија треба да донесе уставен амандман кој ќе и овозможи да останат на патот за влез во Европската унија.

По средбата со Димитар Ковачевски, премиерот на Македонија, сенаторот Марфи напиша на Твитер:

„Двајцата се согласуваме дека Македонија треба да ја донесе техничката промена на нејзиниот Устав неопходна за решавање на прашањата со Бугарија. Да ја внесеме Северна Македонија во ЕУ!“

ОМД формално побара средба меѓу канцеларијата на сенаторот и членовите на одборот на ОМД за да ја изрази својата загриженост за ваквите коментари. Според информациите на ОМД, не е потребна уставна промена за да се исполнат формалните критериуми за пристапување за влез во ЕУ, освен задоволувањето на прекумерните барања од другите влади за отстранување на нивните приговори, особено Бугарија и Грција.

ОМД вознемирено реагира што сложените политички реалности се дестилираат во твит на социјалните мрежи, игнорирајќи ги живите искуства на Македонците за кои постојано се уверуваат дека ако променат „уште една работа“, ќе имаат неограничен пристап до Европската унија.

Арги Н. Белио, претседавач на Бордот на Обединетата македонска дијаспора, изјави:

„Добрите луѓе од Конектикат може да си ја чешаат главата ако почнам да твитам дека нивната држава треба да го смени името или да направи обид за независност. Истото важи и за доаѓањето на сенаторот Марфи во Македонија и излагањето на сложената одлука за иднината на Македонија во твит.

„Македонците треба да ја надминат навиката да се задоволат со кој било политичар кој доаѓа во Македонија верувајќи дека може да го реши секое прашање со твит од 280 знаци. Длабоко е нечувствително Македонија веќе да го менува своето име со апсурдниот префикс-Север за да ги убеди владите на Бугарија, Грција и Албанија да пристапат во ЕУ.

„Има разлика помеѓу дискусијата за принципот за влез во ЕУ и пристапниот процес и тоа да се поврзе со апсурдните барања на странските влади кои се противат на постоењето на Македонија. Бугарија има проблематична историја која го негира етничкиот и јазичниот идентитет на Македонија и на светската сцена и во нејзината секојдневна политика.

„Ниту една друга земја во светот немала толку често поместување на црвените линии како Македонија. ОМД останува посветена на тоа Македонија да го заземе своето место во ЕУ, како што тоа го направи со НАТО, но не на сметка на продажбата на душата на иредентистичките барања на Бугарија.

„ОМД активно бара средба со сенаторот за директно да му ги искаже овие загрижености, со надеж за тековен дијалог за да се разберат фактите, а не насловите, на болната политичка реалност за Македонците насекаде“.