Обединета Македонска Дијаспора: Извештај за влијанието и најважните моменти за 2022 година

Обединета Македонска Дијаспора: Извештај за влијанието и најважните моменти за 2022 година

ОМД постави нов тренд на добротворни проекти во нашата татковина, Македонија

 • Најзначајниот проект на нашиот тим опфати една година напорна работа – партнерство помеѓу ОМД и World Medical Relief, со седиште во Мичиген и медицинската мисија Datillio со седиште во Вермонт, донирање на 567.800 американски долари медицинска опрема на Универзитетската клиника за кардиологија „Мајка Тереза“ во Скопје, Македонија.
 • ОМД организираше донација на уред Forbrain од Бостон, Масачусетс, во вредност од 2.500 американски долари, за ЦЕДУЗ (Центар за образование и забава), помагајќи во развојот на децата со посебни потреби. 42 деца помогнати од ЦЕДУЗ добија и празнични подароци од ОМД.
 • ОМД им подари училишни ранци и прибор на 20 деца во Домот за деца без родители 11-ти Октомври и му помогна на нашиот партнер од заедницата UMAD (Обединети Македонски Американци од Детроит) да достави облека и обувки за децата.

ОМД го истакна македонското наследство, историја и зачувување на идентитетот

 • ОМД започна Курс по македонски јазик со 20 деца студенти.
 • По втор пат, ОМД Австралија продолжи да финансира часови по македонски јазик во Егејска Македонија (денешна Грција).
 • ОМД обезбеди грант од 4.000 американски долари за културниот фестивал на Македонија лето во Албанија.
 • ОМД стана партнер во заедницата за северноамериканската турнеја на македонската национална фолклорна група Танец, која настапи во десетина градови во САД и Канада, привлекувајќи илјадници присутни.
 • ОМД ги сподели приказните за македонските ветерани кои служеа во американските, австралиските и канадските вооружени сили, како и приказните за имигрантите за Македонците кои ја напуштаат татковината во текот на јуни месец на имигрантското наследство и септември месец на македонско-американското наследство.
 • ОМД го одржа својот годишен Македонски староновогодишен маскенбал, собир за Меѓународниот ден на жената и Македонски православен велигденски пикник во Вашингтон.
 • ОМД по трет пат го одбележа Денот на независноста на Македонија со церемонија на подигнување на знамето на Волстрит.
 • Денот на независноста на Македонија беше признат од гувернерот на Охајо и премиерот на Онтарио, меѓу другите креатори на политики, благодарение на напорите на македонските заедници во дијаспората.
 • ОМД положи венци и ја одбележа 107-годишнината од атентатот на Јане Сандански во Пиринска Македонија, денес во Мелник, Бугарија, 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев во црквата Свети Спас во Скопје, 119-годишнината од востанието на Крушево на гробот на првиот македонски претседател Никола Карев, како и македонските жртви на комунизмот на Меморијалот на жртвите на комунизмот во Вашингтон.
 • ОМД беше домаќин на виртуелна панел-дискусија на која учествуваа македонски историчари и научници за да ја одбележат 150-годишнината од раѓањето на Гоце Делчев.

ОМД ги охрабри младите македонски професионалци на глобално ниво, обезбедувајќи им алатки за унапредување на нивното образование, кариери и македонско културно потопување.

 • 12 Македонски студенти на високо образовни школи од Канада, Швајцарија, Обединетото Кралство и Соединетите Држави учестуваа на програмата Birthright Macedonia (Родум од Македонија) – организирана во копартнерство со Македонскиот центар за меѓународна соработка и Битолската Алијанса.
 • 30 Битов стипендии беа доделени од нашиот канадски партнер Генерација НОВА.
 • 12 студенти учествуваа во програмата за практикантска работа на ОМД во нашата канцеларија.
 • ОМД ја започна Конгресната програма за практикантска работа во чест на првата жена амбасадор во историјата на Македонија и првата амбасадорка во САД, Љубица Ачевска.
 • ОМД додели 40 награди на успешни Македонци под 40 години.
 • Програмата за млади лидери на ОМД Генерација М организираше виртуелни и лични собири за студенти.
 • ОМД виртуелно беше домаќин на “Three Macedonian Women, Breaking the Glass Ceiling.”

ОМД се залага за македонските човекови права и малцинствата во местатa каде живеат

 • ОМД во повеќе наврати ги посети Егејска и Пиринска Македонија (денешна Грција и Бугарија) за да се запознае со предизвиците на македонските малцинства и да организира средби со американскиот и канадскиот конзулат во Солун (денес Солун, Грција).
 • ОМД организираше конференција за македонското малцинство во Бугарија во Конгресната библиотека и објави авторски текстови во Emerging Europe и Medium на истата тема.
 • ОМД ја предводеше коалицијата од 50 организации за човекови права и верски слободи да го повика бугарскиот премиер да се извини за геноцидните дејствија од Втората светска војна врз македонските Евреи.
 • ОМД беше спонзор на 2риот Меѓународен самит за верска слобода во Вашингтон, и даде забелешки за непризнавањето на Македонската православна црква во Грција и архимандритот Никодим Царкњас.
 • Напорите за застапување на ОМД предизвикаа поголемо внимание посветено на институционалната дискриминација на македонските малцинства во Грција и Бугарија од страна на креаторите на политиките, што беше споменато во годишниот Извештаи за човекови права на Стејт Департментот на САД.
 • ОМД оствари средби со македонски претставници и странски дипломати во Македонија на терен, при што ја повтори потребата од поголем ангажман со дијаспората, но и за прашањата и грижите на дијаспората во врска со проблемите околу промената на името, владеењето на правото, животната средина и растечката корупција во земјата.
 • ОМД ги запозна европските пратеници за навредливиот француски предлог и ги повика македонските парламентарци да го отфрлат.
 • Персоналот и практикантите на ОМД одржаа над 100 состаноци во Конгресот на САД за да побараат поддршка за месецот на македонско-американското наследство и приклучување кон Конгресната македонска група.
 • Конгресменот од Индијана, Френк Мрван, и конгресменката Елеонор Нортон Холмс, се приклучуваат на македонската пратеничка група.
 • Сенаторот од Индијана, Мајк Браун, ја претстави сенаторската верзија на резолуцијата на Претставничкиот Дом за прогласување месец септември како месец на македонското американско наследство.
 • Конгресменката од Мичиген, Лиза Меклејн, ја додаде Македонија во годишниот Закон за овластување за национална одбрана за да бара од Министерството за одбрана на САД да го зајакне ангажманот со сојузникот во НАТО, Македонија.

ОМД вработи нов персонал во Вашингтон и Скопје, Македонија и направи нови назначувања во Одборот на директори на ОМД

 • Ема Решкоска Браун беше вработена како директорка за напредување и развој во канцеларијата на ОМД во Вашингтон.
 • Гордан Јорданов е вработен како нов директор за Македонија кој ги покрива Македонија, соседството и Европа.
 • Арги Н. Белио стана претседавач на ОМД, на местото на Стојан Николов, кој ја извршуваше оваа функција една деценија и сега е потпретседател за глобални операции.
 • Стефани Таскова Митева стана секретар на ОМД, на местото на Џорџ Питерс, кој беше на оваа функција една деценија и останува во Одборот на ОМД.
 • Емилија Димитриевска и Јана Савевска се избрани за копретседавачи на Генерација М Глобал.

Работата на Обединетата македонска дијаспора е овозможена благодарение на дарежливата поддршка од поединци како вас. Федералниот даночен идентификациски број на ОМД (EIN) е 20-5182996. За да донирате преку Интернет или чек на ОМД во иднина, преку вашиот фонд советуван од донатори, со хартии од вредност, усогласување на работодавачот, планирано давање или добротворно префрлање на ИРА, ве молиме контактирајте со Ема Браун на ebrown@umdiaspora.org.

Важни линкови:

За обновување на вашето членство во ОМД: http://bit.ly/UMDMembership

Донации: http://bit.ly/DonatetoUMD

За донатори/членови во Канада: http://bit.ly/CanadaMacedonians

Станете месечен поддржувач на ОМД: https://bit.ly/UMDMonthlyDonations