Честит 31 Ден на Независноста на Македонија

Честит 31 Ден на Независноста на Македонија

2022 година одбележува 31 година од прогласувањето на Република Македонија за независна и суверена држава.

На 8 септември 1991 година, со огромно мнозинство, над 95 отсто од населението ја поддржа независноста од Југославија на референдум со прашање „дали сте за независна Македонија со право да влезе во иден сојуз на суверени држави на Југославија“.

На референдумот му претходеше Декларација за независност што првиот повеќепартиски македонски парламент ја усвои на 25 септември 1991 година, со што Република Македонија стана слободна и независна земја.

Новиот устав на Република Македонија потоа беше усвоен на 17 ноември 1991 година, по што следеше акламација во Генералното собрание на Обединетите нации на 8 април 1991 година, со што стана 181 членка.

Низ историјата Македонија била поделена, окупирана и се борела за своите права и слободи. И денес многумина се обидоа да ја растргнат. Сепак, македонското сонце продолжува да изгрева и во најтешките времиња, светејќи низ сите срца и простори.

Знаејќи дека денес се соочуваме со различни светски кризи, Македонија се соочува и со економска, политичка и социјална нестабилност. Затоа, од суштинско значење е, сега повеќе од кога било, сите да се обединиме во татковината и дијаспората за да обезбедиме нашиот идентитет, култура и традиции да напредуваат и да се пренесат на идните македонски генерации.

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), како најголема македонска организација во дијаспората која ги застапува правата на Македонците ширум светот, на овој ден повикува на обединување на сите македонски организации на глобално ниво во одбележувањето на Денот на независноста.

ОМД го одбележува септември како месец на македонското наследство, во чест на генерации Македонци кои ја обликувале историјата, културата и општеството на нашите земји во дијаспората. Овој септември, ОМД ќе започне неколку проекти со кои ќе се слави македонската култура за да се одржат живи нашите богати традиции

Во соработка со Словеника, ОМД ќе понуди онлајн курсеви за македонски јазик за деца и тинејџери со две нивоа за почетници и напредно ниво. Часовите ќе ги одржуваат професори од Скопје на англиски јазик, помагајќи ни да ги зачуваме нашиот јазик и култура и да ги почитуваме нашите Дедо, Баба и предците.