Маделин Олбрајт се Согласува со Нас

Маделин Олбрајт се Согласува со Нас

Во говор на 13ти мај 2015 год. во Џонс Хопкинц Универзитетот на тема Пред и После Дејтон, Минатото на Босна и нејзината Европска иднина бившата прва дама за дипломатија на САД Маделин Олбрајт рече дека Грчкиот спор со името на Македонија е најлудиот од најлудите меѓународни спорови во одговор на прашање од претседателот на ОМД Методија А Колоски. Во истиот одговор, Олбрајт се потсети на нејзиното време како Амбасадор на САД во Обединетите Нации и кога покојниот претседател Киро Глигоров требаше да говори пред ООН во 1993 година и опозицијата на Грците. Изрази задоволство што после Косово можеше отворено да го користи уставното име на Македонија во Конгрес. Побара инволвираност на меѓународната заедница за членство на Македонија во НАТО и ЕУ сега, не кога е веќе касно. Кликни ТУКА за видео (минута 42,00)