Site icon United Macedonian Diaspora

Соопштение на ОМД по повод оставката на Заев

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечката глобална организација за Македонците во странство, го издаде следниот одговор во однос на утринските вести дека Зоран Заев поднел оставка:

„Оставката на Зоран Заев е момент за пауза и размислување за Македонците ширум светот. Неговите постапки во последните 3 години се надвор од партиско-политички. Принудувајќи преку референдум со резултат што не ги исполни условите кој што тој самиот ги постави, неусешен референдум којшто народот одлучно го одби, тој си зема за право и се обиде да докаже дека македонскиот идентитет е на масата за политичко договарање. Не е!“

„Настаните што доведоа до оваа оставка се строго предупредување дека гласачот има и никогаш нема да ја санкционира нивната историја да се користи како средство за договарање. Повторно, ова не е партиско-политичка точка. Без разлика кој ја води државата, името Македонија и македонската култура и историја мора да бидат зачувани и заштитени, и секој лидер што ќе си даде себеси за право да помисли дека е поголем од канцеларијата која што ја застапува на задоволство на македонските гласачи греши.“

Exit mobile version