ОМД: Ултимативните Договори и Уставните Интервенции Не Се Начин На Политичко Помирување

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД), децидно ги отфрла уставните амандмани произлезени од Преспанскиот Договор и најостро го осудува незаконското разнебитување на македонскиот устав и држава.

Повторното актуелизирање на Охридскиот Договор и покрај неговото целосно имплементирање во 2004 година, ОМД смета дека е обид за создавање на бинационална држава во момент на безаконие и политичко самоволие. Следствено, концептот на бинационално општество што привилегира едно малцинство, ОМД верува дека е неправедно кон другите етнички малцинства и дијаметрално спротивно на предизборното залагање “едно општество за сите”.

Бришењето на одлуките на АСНОМ во преамбулата на Уставот, ОМД смета дека е манипулативен акт кој овозможува редефинирање на државотворноста на Република Македонија, со што се формира фиктивна држава и нација лишена од правото на историја и сувереност. Безправното бришење на одлуките на АСНОМ, кои иако евидентирани во македонскиот архив и колективна меморија, според премиерот Заев “не се чин на пријателство”, ОМД смета дека е злосторство кон сопствениот народ по цена на пријателство со непријателот.

ОМД категорично ја отфрла идејата на ултимативни договори и интервенции во Уставот и историјата на Република Македонија како единствен начин на “помирување” со Грција. Помирувањето на Франција и Германија после двете светски војни е пример како два ривали можат да ги надминат своите разлики преку конструктивен дијалог и стратешка соработка кој не подразбира уништување на државотворноста на другата страна. Оттука, ОМД верува дека помирување е можно единствено преку прифаќање на историските факти, извинување за злосторствата од минатото и стратешко партнерство кон иднината.

Бришењето на македонската државотворност и историја не е само загуба за Република Македонија и македонскиот народ, туку e и загуба за светската цивилизација.

Previous UMD Stands in Solidarity With Jewish Community After Pittsburgh Attack

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved