ОМД: Сајбер-напад на македонските избори наложува истражување од страна на НАТО

Обединетата македонска дијаспора (ОМД), водечки глас на Македонците во странство, изрази голема загриженост во врска со сајбер-нападот, кој веќе трае повеќе од четири дена, на веб-страницата на македонската државна изборна комисија (ДИК) на 15-ти јули.

Македонија е 30-та и најновата членка на НАТО. Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг изјави дека нападот врз една членка е напад врз сите. Според тоа, овој сајбер-инцидент треба да предизвика акција на член 5 за поддршка на Македонија, под покровителство на „заложбата за колективна одбрана на НАТО.“

Управувањата со сајбер-базирано мешање на националните избори е сè поголема загриженост дури и во најнапредните демократии во светот. Истрагата на НАТО за инцидентот во Македонија може да послужи како модел за другите западни земји кои би можеле да доживеат нарушување на гласањето засновано на компјутерски мрежи во иднина.

ОМД категорично ги отфрла барањата на албанските малцински политички партии дека следниот премиер мора да биде од македонско-албанско потекло. После сите избори, албанските малцински политички партии наметнуваат де факто уцена на секоја влада, барајќи сè поголема политичка моќ и „права“. Ова е перверзно, кога во реалноста Македонија обезбедува најмногу човекови права од која било земја во Европската унија. Наместо наметнување на барања во обид на зацврстување на „Тиранската платформа“, чија крајна цел е федерализација на Македонија, албанското малцинство треба да започне да демонстрира најосновна почит кон својата татковина Република Македонија, нејзиното знаме, нејзината химна и даночните закони.

Ставот на ОМД беше дека Македонија не треба да одржува избори во период кога случаите со СОVID-19 секојдневно се зголемуваат. Минатава Сабота имаше 241 позитивни случаи, означувајќи највисок број на случаи и на смртни случаи на милиони население во регионот, до сега.

ОМД ги споделува чувствата на ОБСЕ-ОДИХР за демократски институции и специјална мисија за проценка на изборите, и повторува дека „правната стабилност е поткопана со значителни ревизии на Изборниот законик и последователните ад хок регулативи донесени за време на вонредната состојба“. Според ОБСЕ-ОДИХР, препораките на ОДИХР останаа „нерешени, вклучително и оние што се однесуваат на универзалноста и еднаквоста на гласовите во изборната област во странство, ревизија на границите на изборните единици од независно тело, правата на лицата со инвалидитет и ефикасна кампања финансиска ревизија.“

Во 2011 година, македонските граѓани во странство добија право на глас во македонските амбасади и конзулати, меѓутоа, за прв пат од донесувањето на законот, тоа право го одзеде Државната изборна комисија. Нејзината очигледна партиска природа беше испрашуван од страна на Специјалната мисија за проценка на изборите на ОДИХР. ОМД веќе долго време се залага за критички подобрувања за системот на гласање во странство, вклучително електронско гласање, поштенски ливчиња и отворање на повеќе гласачки места каде што живеат поголеми македонски заедници.

Пред следните избори, земјата треба да го смени својот систем на шест-изборни единици во една изборна единица, за да им даде можност на повеќе граѓани да се вклучат во демократскиот процес, споредено со сегашните парламентарци кои ги ставаат први своите партиски интереси, на место на интересите на нивните избирачи. Хегемонијата на сегашниот двопартиски, и етничкиот коалиционен партнерски систем, ја намалува демократијата, владеењето на правото и владините институции во Македонија.

Покрај тоа, додека Државната изборна комисија потврди над 1,8 милиони регистрирани гласачи, Македонија не има спроведано попис од 2002 година, сериозно поставувајќи го прашањето дали гласачките ливчиња можат да бидат изманипулирани од Комисијата, владата, политичките партии и/или локалните власти. Различни извори, како што е Светската банка, тврдат дека дури 650.000 македонски граѓани се иселиле надвор од земјата во изминатите 20 години. Успешниот попис мора да биде приоритет за следната влада.

Конечно, ОМД ги повикува сите партии, особено двете најголеми македонски партии СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ да работат заедно за доброто на македонските национални интереси.

Previous ОМД е длабоко разочарана од одлуката за претворување на цариградската Света Софија во џамија

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved