ОМД повикува на извинување од Амбасадата на САД поради грешната македонска химна

Обединетата македонска дијаспора повика на итно изјаснување и извинување од страна на Амбасадата на САД во Скопје, Македонија, за неприфатливата грешна македонската национална химна испеана од Тамара Тодевска за време на годишниот прием по повод Американскиот ден на независноста 4 јули.

Во верзијата на Тодевска беа отстранети цел значаен дел од химната, кои се однесуваа на борците за независност на Македонија, Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Јане Сандански. Тодевска јавно треба да се извини за оваа грешка.

ОМД цврсто верува дека ова не е грешка, туку намерно, поради некои повици за промена на химната на Македонија (итн. Тиранска Платформа) бидејќи Бугарија инсистира на тоа овие историски личности да бидат етикетирани како бугарски во учебниците за историја на Македонија. Бугарија се закани дека ќе го блокира патот на Македонија кон ЕУ ако овие барања не бидат исполнети.

Без формално извинување од страна на Американската амбасада, САД ќе се гледа како да заземат страна во оваа бесмислена историска дебата, која ја предизвика Бугарија. Химната на САД е банери со ѕвезди и исто како и почитуваните понудени на САД, САД треба да покажат иста почит за време на државните празници, особено во земјите кои се наши сојузници во НАТО.

Во прилог на писмото до Микаела Швајцер-Блум од амбасадата на САД, ОМД го информираше Стејт департментот на САД, Комитетот за надворешни работи на Сенатот, Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот Дом и Конгресната група за Македонија и македонско-американската заедница.

Previous 5th Year Birthright Macedonia Program Kicks Off in Skopje

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved