ОМД изразува сочуство за смртта на Американскиот Претседател, Џорџ Х.В. Буш

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) изразува сочуство до семејството Буш за смртта на 41-виот Претседателот на Соединетите Американски Држави, Џорџ Х.В. Буш, на возраст од 94 години, на 30-ти Ноември 2018 година.

Претседателот на Обединетата Македонска Дијаспора, Методија А. Колоски, упати сочуство до фамилијата:

„Односот помеѓу западниот свет и Македонија отсекогаш бил комплексен, во која што динамика, актуелните политики и несогласувања на политичките елити, неретко го оспорија споменот и аманетот на нивните претходници“.

„Актуелните случувања го засенија и споменот на клучната улога која Претседателот Буш ја имаше за Балканот во текот на својот мандат. Додека вклученоста на САД во раните 1990-ти сеуште за многумина е дискутабилна, ние мораме да го зачуваме, рефлектираме и цениме напредокот кој Македонија го постигна по својата независност“.

„Што и да докаже историјата, Претседателот Буш ќе остане да важи за истакнат Американец, запамтен како воин од Студената Воња кој успеа да ја види меѓународата заедница обновена на основите на пријателството, соработката и слободата“.

„Членството на ОМД изразува сочуство до семејството Буш и САД, за загубата на еден великан и почесен Претседател”.

Previous UMD Expresses Condolences on the Passing of President George H.W. Bush

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved