ОМД е против размена на територии како решение за дијалогот Косово-Србија

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) продолжува да ги осудува меѓународните решенија засновани на иредентизам и промена на границите.
 
ОМД одговара на неодамнешниот извештај на Меѓународната кризна група (МКГ) за дијалогот Косово-Србија. МКГ препорачува три решенија:
 
• „Првото би се потпирало на „засладувачи“ за Србија – инфузија на поддршка за развој од донатори и забрзано членство во ЕУ – како цена за признавањето“.
 
• „Второто би било размена на српско признание за создавање нови автономни области за косовските Срби и српските Албанци“.
 
• „Третото би било враќање на пристапот со размена на територии што беше во основата на нацрт-договорот за 2018 година“.
 
ОМД смета дека какви било решенија со размена на територии се штетни на интегритетот на траен мир на Балканот и би имале негативни последици за Босна и Херцеговина, Македонија и Црна Гора. Размената на земјиште и територијалните аберации се покажаа како трајни извори на болка за регионот, особено за Македонија. Ставовите на ОМД веќе им беа познати на релевантните институции во Соединетите американски држави и во Европа.
 
Ние веруваме дека трајно решавање на денешните етнички, територијални и владини спорови нема да се најде во постојано менување на границите, земјите или народите. Искрениот дискурс, транспарентноста на процесот и етничката застапеност се критични – и наследството, јазикот и културата мора да се почитуваат пред се и најважно.
 
Претседателот на ОМД, Мето Колоски изјави:
 
„Многу е лесно да седите на високо и да го гледате светот како една голема мапа без нијанси. Она што го покажува овој извештај и други слични на него е дека премногу често меѓународната политика е свет отстранет од секојдневието на реалните луѓе.
 
„Ако историјата ни кажа барем нешто, тоа е дека постојаното цртање мапи не завршува добро. Всушност, повеќето проблеми на Балканот денес започнаа токму од таа погрешна претпоставка.
 
„Ако треба да има траен мир и напредок, тогаш тоа мора да произлезе од економски и општествени решенија. Ако предлагачот очекува да биде сфатен сериозно, размената на територии никогаш повеќе не смее да се наоѓаа на која било листа на препораки“.
Previous Помогнете да се Промовираат Македонските Производи низ Светот

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved