Илинден Прогласен Како Ден на Македонското Американско Наследство во Вашингтон

Илинден Прогласен Како Ден на Македонското Американско Наследство во Вашингтон

Прокламација од градоначалникот на Вашингтон, Мјуриел Бaузер

Ден на македонското американско наследство

2 Август, 2020

Додека, македонските Американци имаат богато традиционално потекло во уметност, архитектура, поезија, музика, и танци; и

Додека, македонските Американци прават вредни придонеси во многу аспекти на животот вклучително и во бизнис, право, медицина, образование, технологија, влада, воена служба, спорт, и култура; и

Додека, многумина Македонци се истакнати лидери и јавни службеници кои што ѝ додаваат богатство на разновидноста на нашата култура, и изложуваат гордост во нивното богато наследство; и

Додека, денес, Обединетата Македонска Дијаспора и македонската американска заедница го слават Илинден, важен празник кој што го празнува храбриот, но неуспешниот обид на ослободувањето на Македонците и создавањето на првата демократска република во југоисточна Европа; и

Додека, македонските Американци сè вклучуваат во желбата на мирно и разновидно општество каде секој поединец е третиран подеднакво:

Сега, затоа, јас, градоначалничката на Вашингтон, го прогласувам 2 Август 2020, во Вашингтон, како „Ден на македонското американско наследство.“

Previous Поранешниот потпретседател Џо Бајден ѝ го честита празникот Илинден на македонската заедница во САД

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200, Washington, D.C. 20024

Opening Hours:
Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2023. All Rights Reserved