Бугарски Европски Пратеник Ја Нападна Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД)

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ги осудува потценувачките изјави на Андреј Ковачев, пратеник во Европскиот Парламент од Бугарија во врска со постоењето на македонскиот јазик и активностите на ОМД во македонската дијаспора. Однесувањето на г-динот Ковачев е непристојно за активен член на Европскиот Парламент и покажува јасна ксенофобија и расизам. Г-динот Ковачев јавно го истакнува не само недостигот од европски вредности, туку и немањето на основни човечки вредности: разбирање за другиот, прифаќање на разлики и почит за човечкото достоинство. Го повикуваме Европскиот Парламент официјално да го опомени и да им стави крај на напорите на бугарската држава за негирање на македонскиот народ и македонскиот јазик.

Македонците и македонскиот јазик постоеле, постојат и ќе постојат. Негирање на овие факти е одлика на фашизам – идеологија што го оправдува отстранувањето на другиот и што одредува што е правдина со пушки и насилство. Во демократските општества, секој глас е важен, не само оној на насилникот кој ужива во мачење на беспомошниот.

Previous Bulgarian Member of European Parliament Attacks UMD

UNITED, WE CAN!

United Macedonian Diaspora
800 Maine Avenue SW Suite 200 Washington, D.C. 20024

Opening Hours:

Mon – Fri: 9:00 am – 5:00 pm

United Macedonian Diaspora © 2024. All Rights Reserved