All Posts

ОМД: Електронското гласање е единствен прифатлив начин за гласање на дијаспората

ОМД: Електронското гласање е единствен прифатлив начин за гласање на дијаспората

По основ на изјавата на Претседателот на Државната Изборна Комисија (ДИК) Оливер Деркоски за потребата од промена на начинот на гласање во дијаспората, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ја изразува својата поддршка, но единствено под услов на воведување можност за електронско гласање. Укинувањето на гласањето во градови со низок одзив поради финансиската импликација, без овозможување на алтернативно решение за процесирање на…

ОМД: Пописот е многу повеќе од обид за етничка доминација

ОМД: Пописот е многу повеќе од обид за етничка доминација

Повеќе од една деценија, пописот во Република Македонија е оспорен поради дневно-политички и меѓу-партиски цели, која што пракса неопходно е да се замени со редовен, реален и регуларен попис на населението – тврди ОМД. Предлогот за регистрација на иселениците во дијаспората на претстојниот попис преку изјава на член на нивните семејства и презентирање на нивниот единствен матичен број, како компромисно…

Претседателот на ОМД сведочеше пред Конгресот за американската помош за Македонија

Претседателот на ОМД сведочеше пред Конгресот за американската помош за Македонија

На 12 Март 2019 година, Претседателот на Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) Методија А. Колоски се обрати пред Подкомитет за одобренија за државни, надворешни работи и сродни програми при Претставничкиот Дом на Соединетите Американски Држави со кој претседава влијателната Конгресменка Нита Ловеј. Видео на фејсбук од сведочењето можете да го поглнете ОВДЕ. На Јутуб ОВДЕ. Дел од текстот следи: „Седумдесет и…

UMD President Testifies Before Congress on U.S. Aid to Macedonia

UMD President Testifies Before Congress on U.S. Aid to Macedonia

This afternoon, UMD President Metodija A. Koloski testified before the U.S. House of Representatives Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs chaired by Congresswoman Nita Lowey. Details about today’s public witness hearing and Koloski’s full statement for the record can be found by clicking HERE. The video of Koloski’s testimony can be found by clicking HERE. The text…

Greek ambassador enraged by ethnic Macedonian BBC article

Greek ambassador enraged by ethnic Macedonian BBC article

A recent article by the BBC titled ‘Greece’s Invisible Minority’ has offended the Greek ambassador to the United Kingdom, Mr. Dimitris Caramitsos-Tziras. Mr Caramitsos-Tziras has written a letter to the BBC protesting the publication of the piece, saying that “there is only one minority in Greece, as recognized by international treaties, namely the Muslim minority”. The Greek denial of Macedonian…

Macedonian Minority in Greece Tops UMD Congressional Meetings

Macedonian Minority in Greece Tops UMD Congressional Meetings

This week, the United Macedonian Diaspora (UMD) President Metodija A. Koloski and Generation M Global Co-Chair Kristina Dimitrievski conducted a series of meetings with members of the Congressional Caucus on Macedonia and Macedonian-Americans, specifically Congressman Jim Banks (R-IN), Caucus Co-Chair Congressman Brendan Boyle (D-PA), and new Caucus Co-Chair Congressman Paul Mitchell (R-MI). Members reaffirmed their strong support of the Macedonian-American…

Australian Macedonians Reject “N****” Macedonia

Australian Macedonians Reject “N****” Macedonia

Joint Media ReleaseUnited Macedonian Diaspora (Australia), The Macedonian Community Council of Melbourne and Victoria 27 February 2019 Australian Macedonian Community rejects North Macedonia and demands democratisation of Australian foreign policy and ethical diplomacy. The Australian Macedonian community from across Australia has launched a campaign in support of the Republic of Macedonia which has been illegally renamed as North Macedonia as…