All Posts

ОМД За Претседателските Избори во Македонија

ОМД За Претседателските Избори во Македонија

Според домашните и меѓународни набљудувачи при Организацијата за Безбедност и Соработка на Европа (ОБСЕ), првиот круг од претседателските избори во Македонија со излезеност од 41,79% или вкупо 755,655 од гласачите регистрирани во единствениот избирачки список, го положи прелиминартниот тест на демократија во земјата. Покрај бојкотот на 1,052,476 гласачи или 58,21% од електоратот кои поради незадоволство од политиките на актуелната власт…

Over 1,000 Patrons, 10 Great Cities, and 1 Amazing Film – Mocking of Christ

Over 1,000 Patrons, 10 Great Cities, and 1 Amazing Film – Mocking of Christ

Over the course of the past two months, UMD hosted screenings and premieres of the controversial Macedonian film “Mocking of Christ” directed by Jani Bojadzi in ten different cities: Birmingham, Michigan; Chicago, Illinois; Cleveland, Ohio; Columbus, Ohio; Hawthorne, New Jersey; Los Angeles, California; New York City, New York; Rochester, New York; Toronto, Ontario; and Washington, D.C. This was the first-time…

ОМД: Електронското гласање е единствен прифатлив начин за гласање на дијаспората

ОМД: Електронското гласање е единствен прифатлив начин за гласање на дијаспората

По основ на изјавата на Претседателот на Државната Изборна Комисија (ДИК) Оливер Деркоски за потребата од промена на начинот на гласање во дијаспората, Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) ја изразува својата поддршка, но единствено под услов на воведување можност за електронско гласање. Укинувањето на гласањето во градови со низок одзив поради финансиската импликација, без овозможување на алтернативно решение за процесирање на…

ОМД: Пописот е многу повеќе од обид за етничка доминација

ОМД: Пописот е многу повеќе од обид за етничка доминација

Повеќе од една деценија, пописот во Република Македонија е оспорен поради дневно-политички и меѓу-партиски цели, која што пракса неопходно е да се замени со редовен, реален и регуларен попис на населението – тврди ОМД. Предлогот за регистрација на иселениците во дијаспората на претстојниот попис преку изјава на член на нивните семејства и презентирање на нивниот единствен матичен број, како компромисно…

Претседателот на ОМД сведочеше пред Конгресот за американската помош за Македонија

Претседателот на ОМД сведочеше пред Конгресот за американската помош за Македонија

На 12 Март 2019 година, Претседателот на Обединета Македонска Дијаспора (ОМД) Методија А. Колоски се обрати пред Подкомитет за одобренија за државни, надворешни работи и сродни програми при Претставничкиот Дом на Соединетите Американски Држави со кој претседава влијателната Конгресменка Нита Ловеј. Видео на фејсбук од сведочењето можете да го поглнете ОВДЕ. На Јутуб ОВДЕ. Дел од текстот следи: „Седумдесет и…

UMD President Testifies Before Congress on U.S. Aid to Macedonia

UMD President Testifies Before Congress on U.S. Aid to Macedonia

This afternoon, UMD President Metodija A. Koloski testified before the U.S. House of Representatives Appropriations Subcommittee on State, Foreign Operations, and Related Programs chaired by Congresswoman Nita Lowey. Details about today’s public witness hearing and Koloski’s full statement for the record can be found by clicking HERE. The video of Koloski’s testimony can be found by clicking HERE. The text…