All Posts

UMD Presents Macedonia at Florida International Trade and Cultural Expo 

UMD Presents Macedonia at Florida International Trade and Cultural Expo 

On October 9 & 10, 2019, Mishko Josifov, UMD Miami/Florida Chair, and Dana Klein, the Honorary Consul General of Macedonia to South Florida, took part in the Florida International Trade and Cultural Expo (FITCE), the largest government hosted international trade and cultural conference in the state of Florida. This year, FITCE 2019 welcomed local and international companies to the Greater…
ОМД ја осудува одлуката на ЕУ за одложување на датумот за преговори; бара измени во изборниот законик

ОМД ја осудува одлуката на ЕУ за одложување на датумот за преговори; бара измени во изборниот законик

ОМД ја осудува одлуката на европските лидери повторно да ја блокираат кандидатурата на Македонија за полноправно членство во унијата. Оваа одлука е голем удар врз надежите на Македонија за интеграција во ЕУ. Наместо да го исполнат своето ветување за доделување на датум за преговори, европските лидери одлучија повторно да ни го завртат грбот. Со ова, европската заедница ја става иднината…

UMD Celebrates October 11th – ОМД го одбележува 11ти Октомври

UMD Celebrates October 11th – ОМД го одбележува 11ти Октомври

The United Macedonian Diaspora (UMD) celebrates the 11th of October, the day when the #Macedonian uprising against fascism began. The uprising was a historic moment for the #Macedonian people and the long struggle for liberation of #Macedonia. Undeterred by #Bulgarian occupation and fascist support in the region, Macedonians began a vigorous fight for freedom and liberty. UMD is proud to…

Законот за јазиците: кога европските вредности одат предалеку

Законот за јазиците: кога европските вредности одат предалеку

Македонски медиуми објавија дел од прелиминарните заклучоци на Венецијанската комисија за законот за јазици. Комисијата забележа низа недостатоци и нелогичности со законот, и препорача негово значително ревидирање. Според комисијата, законот за јазици ги преминува препорачаните мерки за промоција на мултиетничност, и предвидува јазична еднаквост што би било речиси невозможно да се оствари. Во извештајот се наведува дека спроведувањето на предвидената…

The Law on Languages: When Our Attempts at Europeanness Go Too Far

The Law on Languages: When Our Attempts at Europeanness Go Too Far

A potentially damaging blow to the law on languages came from an unlikely source. In a recent leak, the Venice Commission, the constitutional law advisory body of the Council of Europe, outlined major issues with the law on languages.  According to the Venice Commission, the law goes too far in “promoting multiethnic and multilingual interconnectedness of the judicial system.” The…

ОМД со писмо до Мајк Помпео бара почитување на демократските норми во Македонија и Грција

ОМД со писмо до Мајк Помпео бара почитување на демократските норми во Македонија и Грција

Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) испрати писмо до Американскиот Државен Сектретар Мајк Помпео по повод неговата посета на Република Македонија. Помпео ќе биде првиот раководител на Стејт Департментот во посета на Македонија по речиси дваесет години. ОМД се осврна на фактот што Македонија била и ќе продолжи да биде стратешки партнер на Соединетите Американски Држави во мисиите во Афганистан, Босна, Ирак…

As EU Decision on Macedonian Accession Looms Nearer, Bulgaria Shows Increased Symptoms of Their Macedonian Syndrome

As EU Decision on Macedonian Accession Looms Nearer, Bulgaria Shows Increased Symptoms of Their Macedonian Syndrome

By Metodija A. Koloski, UMD President In an impressive display of their Europeanness, Bulgarian officials are borrowing straight from the Greek playbook for extracting concessions from Macedonia. As we near the decision by the European Union regarding Macedonian accession, Bulgaria is aggressively stepping up its demands for changing history. By threatening to veto, Bulgaria hopes to force Macedonian politicians into…

Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Со доближувањето на датумот за преговори со ЕУ, бугарската преокупација со Македонија се засилува

Автор: Методија А. Колоски, претседател на Обединетата Македонска Дијаспора (ОМД) Како тестамент на своите длабоко врежани европски вредности, Бугарските власти почнаа да позајмуваат Грчки тактики за изнудување отспапки од Македонија. Бидејќи одлуката за приспатување на Македонија кон Еворпската Унија (ЕУ) е се поблиску, Бугарија, потпирајќи се врз своите вето привилегии, агресивно ги засилува своите барања за промена на историјата. Колку…

UMD Mourns Loss of Canadian-Macedonian Actor, Writer, Director, Producer John Evans

UMD Mourns Loss of Canadian-Macedonian Actor, Writer, Director, Producer John Evans

With deep sadness, the United Macedonian Diaspora (UMD) mourns the loss of Canadian-Macedonian actor, writer, director, and producer — John Evans. Evans embodied what it means to be a renaissance man: he starred in Shakespearean performances, acted in feature films beside acclaimed performers, produced successful events and shows, lent his voice for television, and wrote numerous plays. John passed away…